Γ. Γαβρίλης για αστική ανάπλαση Αγ. Διονυσίου: Έργο με ιστορία και… προϊστορία

gavrilis giorgos

Με αφορμή την εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της αστικής ανάπλασης στην περιοχή Αγίου Διονυσίου, στην οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραστεί ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, με δήλωσή του υπενθυμίζει την σχετικά πρόσφατη ιστορική διαδρομή του έργου.

Και εδώ για να είναι κανείς δίκαιος πρέπει να σημειώσει ότι η Αντιπεριφέρεια Πειραιά της προηγούμενης περιόδου 2014-2019, υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάστηκε αρμονικά με την δημοτική αρχή Μώραλη για την δρομολόγηση και υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου (για αντίστοιχες μεγάλες παρεμβάσεις στα Λιπάσματα, στο ΣΕΦ, στο Νεκροταφείο της Ανάστασης και στον Κορυδαλλό είχε επίσης συνεργαστεί με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές).

Από την άποψη αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πειραιά για να χαιρετίσει τη μεγάλη αστική ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, είναι βεβαίως μια θετική κίνηση στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνέχειας. Αλλά είναι καλό να θυμόμαστε ότι ήταν η Περιφέρεια και η στενή της συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά που έθεσαν τα θεμέλια για να δρομολογηθεί και να ξεκινήσει αυτό το έργο.
Ως εκ τούτου, έχει την ξεχωριστή της σημασία για την ιστορία του πράγματος η δήλωση του Γιώργου Γαβρίλη:

«Παρουσιάζεται ένα σημαντικό έργο αστικής ανάπλασης στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να οικειοποιηθεί πλήρως, αποσιωπώντας πραγματικά γεγονότα και περιστατικά.
Όμως, το έργο δεν ξεκίνησε σήμερα. Η αρχή της αστικής ανάπλασης των 470 στρεμμάτων βρίσκεται στο 2017, οπότε η Περιφέρεια Αττικής, με απόφασή της, ενέγραψε στον Προϋπολογισμό της και στο Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων, το έργο και τη χρηματοδότησή του, από ίδιους πόρους, με 15 εκατομμύρια ευρώ.
Το επόμενο βήμα έγινε, στις αρχές του 2018, με την υπογραφή από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πειραιά Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου στη βάση της μελέτης του Δήμου.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία σε συνεργασία με το Δήμο εργάστηκαν για την ωρίμανση του έργου και τη δημοπράτησή του μέχρι και την ανάδειξη του προσωρινού ανάδοχου του έργου, που έγινε το Μάιο του 2019.
Σημειωτέον, δε, ότι αυτό το έργο αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου προγράμματος αναπλάσεων, που υλοποίησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους Α’ και Β’ Πειραιά».

 

eep logo