Το «Πράσινο» στους δρόμους του Πειραιά!

843 leoforeio

Το 843 της φωτογραφίας, που έκανε μια επετειακή βόλτα την Κυριακή στους δρόμους του Πειραιά, συνέδεε το Λιμάνι με το Πέραμα.

Με τον όρο πάντως «το Πράσινο», γενιές Πειραιωτών, επί τέσσερεις δεκαετίες σχεδόν, αναφέρονταν στη γραμμή Πειραιάς-Σύνταγμα. Ξεκινούσε κατ΄ αρχήν από του Βρυώνη και μέσω παλιάς Παραλιακής, Θησέως και Καλλιθέας, έφτανε στην Αθήνα κι έκανε τέρμα στο Σύνταγμα, από όπου αντιστρόφως κατέβαινε η ανταπόκριση για Πειραιά.

Καθώς ήταν σχετικά σταθερό, για τα δεδομένα της εποχής, στα δρομολόγιά του, αλλά και ένωνε τις δύο πόλεις ανά μισή ώρα όλη τη νύχτα (!) και μάλιστα σε μια εποχή που το ιδιωτικό αυτοκίνητο ήταν είδος πολυτελείας, έγινε η αγαπημένη λεωφορειακή γραμμή Πειραιωτών που ήθελαν να ανέβουν στην Αθήνα και αντίστροφα Αθηναίων που ήθελαν να κατέβουν στο λιμάνι.

Από τους ξενύχτηδες, αλλά κυρίως από τους μαθητές του Πειραιά που προετοιμάζονταν για τα ΑΕΙ στα φροντιστήρια της Αθήνας (σπάνιο είδος για τον Πειραιά), μέχρι τις κυρίες, που ήθελαν να πάνε για ψώνια στο κέντρο της Αθήνας, το «Πράσινο» με το ξεχωριστό του χρώμα (οι άλλες λεωφορειακές γραμμές ήταν πάντα μπλε) έγινε θρύλος για την πόλη.
Μια κάποιου τύπου γέφυρα μεταξύ των δύο πόλεων που θα έχει να διηγηθεί ιστορίες κάθε είδους, μιας ολόκληρης εποχής.

(Φωτο Χάρης Καραμπότσιος)

eep logo