100 χρόνια Λιμενικό!

limeniko soma

Εκατό χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Λιμενικό Σώμα. Ένα Σώμα που μέσα σε αυτόν τον αιώνα, μετεξελίχθηκε και προσαρμόστηκε έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ολοένα και πιο σύνθετες σύγχρονες απαιτήσεις.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως είναι η επίσημη ονομασία του πλέον, είναι μάχιμο. Κάτι που οι περισσότεροι αντελήφθησαν κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, καθώς, σε συνεργασία με την Frontex, ουσιαστικά περιφρουρεί τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης. Παράλληλα, επιτελεί με «αθόρυβο» τρόπο ένα κρίσιμο ανθρωπιστικό έργο, καθώς είναι αναρίθμητες οι ψυχές που έχει σώσει σε αντίξοες συνθήκες, στη θάλασσα.

Αλλά και πέρα από την προσφυγική κρίση, με τα πλωτά, αλλά και τα εναέρια μέσα του, τα τελευταία 20-25 χρόνια έχει παρέμβει σε κρίσιμες καταστάσεις στη θάλασσα, σώζοντας ναυαγούς και σχεδόν εξαλείφοντας τον εφιάλτη των πολύνεκρων ναυαγίων που ήταν κάποτε μια σταθερά επαναλαμβανόμενη απειλή.
Πέραν όλων των παραπάνω όμως, το Λιμενικό Σώμα στελεχώνεται από αξιωματικούς-τεχνοκράτες, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας του υπουργείου, υποστηρίζοντας διοικητικά τη μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία του κόσμου.

Το ΕΒΕΠ ορθότατα τιμά τα 100 χρόνια λειτουργίας του Λιμενικού, λόγω και των ισχυρότατων δεσμών συνεργασίας που υπάρχουν ανάμεσα στην Επιμελητηριακή κοινότητα του Πειραιά, το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.