Κεριά με ιστορία!

Caza das Vellas Loreto

Ένα μικρό διαμάντι στους δρόμους της Λισσαβόνας. Το κηροπωλείο Caza das Vellas Loreto είναι από τα πιο παλιά του κόσμου που λειτουργούν ως σήμερα.

Κατά σύμπτωση, η επιχείρηση άνοιξε στις 14 Ιουλίου του 1789, τη μέρα που έπεσε στο Παρίσι η Βαστίλη και ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση! Ημέρα, που ήταν σεισμός για τη Γαλλία και όλη την Ευρώπη, έως τη Ρωσία των Τσάρων. 

Το κηροπωλείο είναι οικογενειακή επιχείρηση. Σήμερα, το λειτουργεί η έβδομη γενιά ιδιοκτητών. Η πατίνα του χρόνου είναι έντονη στην ήρεμη απλότητα της εσωτερικής επένδυσης με ξύλο. Η ιστορία είναι παρούσα, καθώς κάτω από το ρολόι στο άνοιγμα που οδηγεί στην αποθήκη υπάρχει μια επιγραφή με βαρύ σημαινόμενο: «1789». 

Ο επισκέπτης δεν μπορεί να αποφύγει σκέψεις για το πώς ήταν η ζωή στην πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ θαλασσοκράτειρας Πορτογαλίας πριν τον καταστροφικό σεισμό που σχεδόν ολοκληρωτικά την ισοπέδωσε το 1755. Η Caza das Vellas Loreto είναι κατάστημα που άνοιξε μετά την καταστροφή, όταν η Λισσαβόνα ξαναγεννιόταν από τις στάχτες της. Τα κεριά του, φώτιζαν τον δρόμο προς ένα καινούργιο μέλλον. 

Όσοι συγκινηθούν με την προοπτική να ταξιδέψουν στο παρελθόν ας οπλιστούν με υπομονή. Η ουρά για να μπει κανείς στο κηροπωλείο είναι μεγάλη, καθώς οι ντόπιοι συνηθίζουν να ψωνίζουν από την Caza das Vellas Loreto είτε για βαφτίσια είτε για γενέθλια είτε για θρησκευτικές τελετές.

 

eep logo