Το «Λεωφορείο Μπαουχάουζ» ταξιδεύει στον κόσμο

bauhaus van

Εδώ και λίγο καιρό, η φημισμένη Σχολή Μπαουχάουζ στο Ντεσάσου της Γερμανίας έχει μεταμορφωθεί σε ένα «σπίτι πάνω σε ρόδες», το οποίο βρίσκεται σε αποστολή: να διαδώσει σε όλο τον κόσμο το ευαγγέλιο της φιλοσοφίας ντιζάιν του Μπαουχάουζ. 

Το «SPINNING TRIANGLE», το «ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΤΡΙΓΩΝΟ» -αυτή είναι η επίσημη επωνυμία της πρωτοβουλίας- θα ταξιδέψει από το Ντεσάου στην Κινσάσα και από εκεί στο Χονγκ Κονγκ. Η κολεκτίβα Savvy Contemporary, η οποία είναι πίσω από την πρωτοβουλία, ελπίζει να εξελίξει την κατανόηση του ντιζάιν του Μπαουχάουζ εκτός του ευρωκεντρικού πλαισίου του. Επιθυμούν να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να «ξεμάθουν» την αποικιοκρατική προσέγγιση της νεωτερικότητας καθώς μελετούν τη σημαντική θέση που έχει στην ιστορία αυτό το καλλιτεχνικό ρεύμα.

Σχεδιασμένο από τον με έδρα το Βερολίνο αρχιτέκτονα Van Bo Le-Mentzel, το μήκους 15 μέτρων «λεωφορείο» είναι μια μινιατούρα της πτέρυγας του κτηρίου του Μπαουχάουζ στο Ντεσάου όπου ήταν -και είναι- τα εργαστήρια. Το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο ώστε να φιλοξενεί εκθέσεις και εργαστήρια, καθώς και να στεγάζει μια μικρή βιβλιοθήκη με βιβλία στα οποία χαρτογραφείται η ιστορία του Μπαουχάουζ.

bauhaus school 

Στόχος της κολεκτίβας είναι αυτή η προσομοίωση να υποδαυλίσει έναν νέο τύπο «σχολείου» ή ακόμη ένα «μη-σχολείο», ικανό να αλλάξει το πώς ο κόσμος μαθαίνει. «Το ντιζάιν έχει δύναμη. Δημιουργεί τα περιβάλλοντα μας, τις αλληλεπιδράσεις μας, την ύπαρξή μας στον κόσμο» τονίζεται σε ανακοίνωση της Savvy Contemporary. «Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πρακτικές και οι αφηγήσεις από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη κρατήθηκαν στο περιθώριο της συζήτησης για το ντιζάιν, αγνοήθηκαν παντελώς ή ιδιοποιήθηκαν. Αυτό πρέπει να αλλάξει». 

Η εγκατάσταση -γιατί περί εγκατάστασης πρόκειται- παρέμεινε στο Ντεσάου ως τις 22  Ιανουαρίου, ταξίδεψε στο Βερολίνο, όπου έκανε στάση από τις 24 ως τις 27 Ιανουαρίου για να συμπέσει με το φεστιβάλ «100 Χρόνια Μπαουχάουζ» και θα κινήσει για την Κινσάσα. Πέντε εκπρόσωποι από τα εργαστήρια που θα λάβουν χώρα στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο για να μοιραστούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους με 40 σπουδαστές στα γραφεία της Savvy Contemporary. Αυτό θα γίνει το διάστημα 22 Ιουλίου με 18 Αυγούστου, πριν το «Λεωφορείο Μπαουχάουζ» φτάσει στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα συνεχιστεί η έρευνα. 

Το όλο πρόγραμμα διευθύνουν και επιμελούνται οι Elsa Westreicher και Bonaventure Soh Bejeng Ndikung.

 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo