Από τον Πειραιά στην Κολωνία

peiraias limani

Μια ευχάριστη επικοινωνία είχε χθες το Portnet με τον Πειραιώτη δημοσιογράφο (και για ένα διάστημα συντάκτη του Portnet) Γιάννη Κωστάκη, που εδώ και χρόνια πια ζει μόνιμα στην Κολωνία. Στο πλαίσιο των μαθημάτων της γερμανικής γλώσσας που κάνει εκεί, έγραψε το παρακάτω ποιηματάκι.
Pireas
meine Heimat
mit gutem Wetter
und sehr blau Meer
Gedanken

Αυτό σημαίνει:
Πειραιάς
πατρίδα μου
με τον καλό καιρό
και την πολύ γαλάζια θάλασσα
Σε σκέφτομαι

Ενδιαφέρον είναι και ότι μια ιδιαίτερη μορφή ποιήματος στη γερμανική γλώσσα, που ακούγεται κάπως σαν μαντινάδα. Έχει υποχρεωτικά 11 λέξεις. Ο πρώτος στίχος μία λέξη, ο δεύτερος δύο, ο τρίτος τρεις, ο τέταρτος τέσσερις και ο τελευταίος μία.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Κωστάκης που είναι φυσικά «άρρωστος» Ολυμπιακός, θυμήθηκε μια συζήτηση που είχε πριν από περισσότερα από δώδεκα χρόνια με τον επίσης Πειραιώτη και Ολυμπιακό δημοσιογράφο Νότη Ανανιάδη, σε ένα μπαρ κάτω από την ΕΣΗΕΑ μετά από κάποιες εκλογές, για το αν πρέπει να θεωρούν πατρίδα τους τον Πειραιά ή τον Ολυμπιακό. Δύσκολο, σχεδόν φιλοσοφικό το ερώτημα. Υπάρχει φυσικά το κλασικό
«Περαία μου, Περαία μου με τον Σαρωνικό σου, που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου», το οποίο μεταφράζεται στα γερμανικά σε: «Meine Perea, meine Perea, mit deine Saronikos, Olymbiakos ist deine Stolz».

Αλλά υπάρχει και το πιο κοσμοπολίτικο σύνθημα : «Θρύλε μην ξεχνάς παντού είναι Πειραιάς», που μεταφράζεται σε «TRYLE, nicht vergessen, überall Pireas ist»!
Κάπως έτσι, ο Πειραιάς έστειλε χαιρετίσματα στην Κολωνία και ο Γιάννης Κωστάκης θα σήκωνε την σημαία της πατρίδας του, του Ολυμπιακού, στο μπαλκόνι του σπιτιού του

eep logo