Φώτα στον Πειραιά: Παρουσίες, απουσίες και πολιτικές συνωμοσίες…

dhmotiko theatro peiraia

Ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά και η δεξίωση που παρέθεσε ο δήμαρχος στη συνέχεις στο Δημοτικό Θέατρο προσφέρουν πλούσιο παραπολιτικό υλικό. Κατ’ αρχήν ήταν οι παρουσίες και οι απουσίες που συζητήθηκαν.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο Αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ παρούσα ήταν και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, που μάλιστα ήπιε και έναν καφέ στην «Στάνη» με στελέχη του κινήματος, στη συνέχεια.

Για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά και οι τρεις ταυτόχρονα, επέλεξαν να μην κατέβουν στον Πειραιά για τον αγιασμό των υδάτων. Κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο, καθώς ο Πειραιάς, ως «ναυτιλιακή πρωτεύουσα» της χώρας και σημείο αναφοράς του μεγαλύτερου στόλου παγκοσμίως, γινόταν επί σειρά δεκαετιών, σταθερά σημείο αναφοράς για την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία την ημέρα των Φώτων.

Ακόμη και τα ταραγμένα – λόγω της αποστασίας που είχε προηγηθεί – Θεοφάνεια του 1966, στο Πειραιά κατέβηκαν και οι δύο εκπρόσωποι του διχασμένου και τότε πολιτειακού και πολιτικού κόσμου. Απλώς ο Βασιλιάς πήγε στο «προστατευόμενο» και λόγω Βασιλικού Ναυτικού Ομίλου Τουρκολίμανο, ενώ ο υποχρεωθείς σε παραίτηση πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατέβηκε στο κεντρικό λιμάνι, όπου η εμφάνισή του μετατράπηκε σε διαδήλωση, η οποία μάλιστα σημαδεύτηκε και με συγκρούσεις με την Αστυνομία.
Την τιμητική για τον Πειραιά παράδοση, πρώτος μεταπολιτευτικά, άρχισε να χαλάει ο Κ.Καραμαλής, ο μικρός, μετά το 2004. Δυστυχώς συνέχισαν κι άλλοι.

Πολιτικές συνομωσίες

Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια είχαν δυο πρωταγωνιστές. Τον Πάνο Καμμένο και τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Θα φύγει ο ένας; Θα κατέβει ο άλλος; Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά ίσως τόσο ανοιχτά, καταφέρονταν με οργή κατά του Πάνου Καμμένου. Ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που ακούστηκε ήταν «απρόβλεπτος». Δεν έκρυβαν δε την ανησυχία τους για το τι θα μπορούσε να έκανε και αν θα ρίξει τελικά την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά του πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης, που φαινόταν σε πολύ καλή διάθεση κι αντάλλασε ευχές και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε σε ένα πηγαδάκι ότι και να ήθελε ο Καμμένος, την κυβέρνηση πια δεν μπορεί να την ρίξει, γιατί δεν θα τον ακολουθήσουν οι βουλευτές του, η πλειοψηφία τους τουλάχιστον.

Από την άλλη πλευρά, η επανεμφάνιση του Βασίλη Μιχαλολιάκου, στον εκκλησιασμό και την τελετή, αλλά όχι την δεξίωση, αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το αν θα είναι τελικά υποψήφιος, ή όχι. Στις 21 Ιανουαρίου έχει ανακοινώσει εκδήλωση στο Cavo D’ Oro, όπου αναμένεται να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του. Πάντως στελέχη της δεξιάς, ακόμη και συνομιλητές του, υποστήριζαν ανοιχτά χτες ότι δεν έχει νόημα η κάθοδός του, καθώς θα λειτουργήσει ευθέως διασπαστικά εις βάρος της επίσημης υποψηφιότητας της ΝΔ και του Νίκου Βλαχάκου.
Τι επόμενες ημέρες με τις αλλεπάλληλες πίτες και βεβαίως την εκδήλωση που προγραμματίζει ο Β.Μιχαλολιάκος, το μυστήριο αναμένεται να λυθεί…