Στη Θεσσαλονίκη με τον Σπύρο Βούγια – Μήνυμα στον Γ.Μώραλη

vougias spyros

Καθώς το Portnet βρέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και είχε μια σειρά από ενδιαφέρουσες επαφές (εκτός των άλλων επισκέφθηκε τον ΟΛΘ και είχε μια σημαντική συζήτηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό του Σωτήρη Θεοφάνη – λεπτομέρειες προσεχώς) συνάντησε και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Βούγια.
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, αλλά και υποψήφιος δήμαρχος κατά το παρελθόν, καθηγητής Συγκοινωνιολογίας στο ΑΠΘ, συγκροτεί μαζί με τον Νίκο Νυφούδη και με σύνθημα «Μαζί για τη Θεσσαλονίκη» ένα φιλόδοξο δίδυμο με στόχο τουλάχιστον τη δεύτερη θέση. Κάτι που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει στον δεύτερο γύρο τη Δημαρχία.

Την προηγούμενη της συνάντησης η «Πρωτοβουλία», παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, είχε εσωτερικές διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίου δημάρχου και τουλάχιστον το 50% της προσανατολιζόταν στην υποστήριξη του διδύμου Βούγια –Νυφούδη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η δημόσια στήριξη στο συνδυασμό του ίδιου του Γιάννη Μπουτάρη. Και με το νέο έτος το ΚΙΝΑΛ, αφού ταλανίστηκε με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Καϊλή, η οποία θα παραμείνει στην Ευρωβουλή, αναμένεται να δηλώσει κι αυτό την υποστήριξή του στον Σπύρο Βούγια. Παράλληλα, στελέχη που έχουν αποχωρήσει από την ΔΗΜΑΡ, αλλά συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία» του Γ.Μπουτάρη, συζητούν το πλαίσιο βάσει του οποίου θα υποστηρίξουν την όποια υποψηφιότητα. Εκτιμάται τέλος ότι και το Ποτάμι, με τις όποιες του δυνάμεις, θα στηρίξει το «δίδυμο».

nyfoudis vougias
Νίκος Νυφούδης - Σπύρος Βούγιας

Το «στρατηγείο» του Σπύρου Βούγια είναι το επαγγελματικό του γραφείο στην Μητροπολίτου Ιωσήφ, χαμηλά στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει μπροστά του την ογκώδη μελέτη του για τη θαλάσσια συγκοινωνία της μεγαλύτερης πόλης του Βορρά, που θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Θεσσαλονίκη. Συναντηθήκαμε την μέρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε – ή επιθεώρησε όπως τώρα λένε – τον σταθμό του μετρό στο Συντριβάνι. Όταν τον ρωτάμε σχετικά, ο Σπύρος Βούγιας περιορίζεται να χαμογελάσει. Με εκείνο το ψύχραιμο και ήρεμο, σχεδόν υπομειδίαμα που προδίδει αυτοπεποίθηση και γνώσεις. Άλλωστε, είναι αυτά τα δύο στοιχεία με τα οποία κατεβαίνει ξανά στις δημοτικές εκλογές. Ο Σπύρος Βούγιας έχει αναμφισβήτητα και βιωματική σχέση και τεχνοκρατική άποψη για την πόλη.

Παράλληλα, έχει και μια τεράστια αναγνωρισιμότητα. Μεγάλη εταιρεία ερευνών της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες του χώρου, κατέγραψε για τον ίδιο το εντυπωσιακό ποσοστό του 85% σε αναγνωρισιμότητα μεταξύ των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Την ώρα δηλαδή που οι άλλοι υποψήφιοι θα ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να γίνουν γνωστοί, το δίδυμο Βούγια-Νυφούδη θα περνά στο δεύτερο στάδιο μιας προεκλογικής εκστρατείας, που είναι η επικοινωνία των θέσεων του και η διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την πολυδιάσπαση του χώρου από την κεντροδεξιά έως την άκρα δεξιά, επιτρέπει στον Σπύρο Βούγια και τον Νίκο Νυφούδη να ελπίζουν βάσιμα ότι μπορεί να περάσουν στον β΄ γύρο και να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις, όχι απλώς τη Δημαρχία, αλλά και τη συνέχεια της περιόδου που ξεκίνησε με τη νίκη του Γιάννη Μπουτάρη το 2010. Μια περίοδο που μετέτρεψε την πρώην συμπλεγματική Θεσσαλονίκη σε μια ανοιχτή, κοσμοπολίτικη πόλη, που δεν φοβάται την εξωστρέφεια, θέλει να δει το λιμάνι της να μετατρέπεται σε βασική πύλη προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, ενώ η ίδια γίνεται καθημερινά όλο και πιο σημαντικός τουριστικός προορισμός πολιτών από όλη την Ευρώπη και ο ΟΛΘ ετοιμάζεται να την βάλει στον χάρτη της κρουαζιέρας.

Μήνυμα στον Γιάννη Μώραλη

Έχοντας την πολυτέλεια να βλέπει τα πράγματα σε άλλους δήμους από απόσταση, να βλέπει δηλαδή την «μεγάλη εικόνα» και να μην στέκεται στις καθημερινές μίζερες μικρολεπτομέρειες, ο Σπύρος Βούγιας, αφού χαρακτήρισε «καλή» την υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα (είναι άλλωστε συνάδελφοι, καθηγητές) σχεδόν εκθείασε τη δημοτική αρχή Μώραλη. Την θεωρεί μια από τις καλύτερες της Ελλάδας, κρίνοντας από τα έργα στρατηγικού βάθους για την πόλη τα οποία έχει δρομολογήσει. Έστειλε δε μήνυμα συμπαράστασης και πιθανής μελλοντικής συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι ο Γ.Μώραλης πρέπει να επανεκλεγεί. Άλλωστε, μόνο μια δεύτερη θητεία μπορεί πραγματικά να κριθεί ο σχεδιασμός και το έργο μιας δημοτικής αρχής.

 

eep logo