Ένα ξεχωριστό Συνέδριο στο Δημοτικό!

belavilas chlomoudis moralis


Ένα εξαιρετικό διήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Πειραιά με έμφαση στη σχέση του με το λιμάνι, αλλά και τη ιστορία και τις προοπτικές της πόλης πραγματοποιήθηκε της Τετάρτη και την Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το οργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολή Μωραΐτη.

Η τελευταία συνεδρία μάλιστα, στην οποία συμμετείχαν οι εικονιζόμενοι καθηγητές Πανεπιστημίου Νίκος Μπελαβίλας, Κώστας Χλωμούδης και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι τόσο για την άκομψη προσπάθεια κάποιων να μετατρέψουν ένα επιστημονικό συνέδριο σε φοιτητικό αμφιθέατρο, με αφορμή τον προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια που θα κατασκευάσει ο ΟΛΠ. Αλλά κυρίως για τις εισηγήσεις των δύο καθηγητών, τη σχέση πόλης –λιμανιού που ανέπτυξε ο Κ.Χλωμούδης και την αντιφατική δυναμική αυτής της σχέσης, όπως την περιέγραψε ο Νίκος Μπελαβίλας.
Κι ακόμη, για την «νέα σελίδα» του Πειραιά,
όπως υποστήριξε στην εισήγησή του ο δήμαρχος της πόλης, δίνοντας έμφαση στα 80 εκατομμύρια που έχουν εξασφαλιστεί για πρώτη φορά μέσω της ΟΧΕ.
Στα αξιοσημείωτα, μάλιστα, της συνεδρίασης καταγράφεται και το εξαιρετικά θετικό σχόλιο που επεφύλαξε για την αρτιότητα του φακέλου του Δήμου Πειραιά για την ΟΧΕ ο καθηγητής ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, παρά το γεγονός ότι – όπως σημείωσε – προέρχεται και ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από τον Δήμαρχο.

kokkalis dithepi 2

Νωρίτερα, στην προηγούμενη συνεδρία πάντως, την παράσταση «έκλεψε» η άρτια εισήγηση του εικονιζόμενου Πέτρου Κόκκαλη, στην οποία υπό τον τίτλο «Ο τρίτος Πειραιάς» ανέπτυξε τον σχεδιασμό του Δήμου για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη της πόλης τον 21ο αιώνα σε συνδυασμό με τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Το μόνο κενό ίσως του Συμποσίου είναι αυτό που προσπάθησε να σημειώσει στην σύντομη παρέμβασή του το Portnet. Ότι δηλαδή, δεν ανιχνεύθηκε επαρκώς η ξεχωριστή Πειραϊκή ταυτότητα που διατηρούν μέσα στο πολεοδομικό αρχιπέλαγος της Αττικής οι πολίτες του Πειραιά, από το Πέραμα μέχρι τα Καμίνια κι από τον Κορυδαλλό μέχρι της Πειραϊκή. Αλλά αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο δυο κύκλων συναντήσεων που ετοιμάζει το Δημοτικό σε συνεργασία με το Portnet το επόμενο διάστημα. Λεπτομέρειες προσεχώς…

eep logo