Δημαρχείο στο ΝΑΤ;

nat olo

Για την ακρίβεια δίπλα ακριβώς από το ΝΑΤ, στο "διδυμό" του νεοκλασσικό που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι μια ιδέα που κυκλοφορεί. Αρκετά πρώιμη ακόμη, αλλά με ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα. Κατ' αρχή το κτίριο που σήμερα δεν χρησιμοποιείται, αφού εδώ και περίπου δέκα χρόνια διέκοψε την λειτουργία της εκεί η ΤτΕ, βρίσκεται στην λίστα των υπό αξιοποίηση κτιρίων που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Στην σχετική μελέτη προτείνεται το μεν κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΝΑΤ, να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει σήμερα, το δε κενό κτίριο να στεγάσει ίσως διοικητικές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή Πειραιά  αλλά και όσοι έχουν σχέση με τον δήμο) παραδέχεται ότι το κτίριο της πλατείας Κοραή που στεγάζει το δημαρχείο μόνο αξιοπρεπές για δημότες και υπαλλήλους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και θα ήταν ευχής έργον να βρισκόταν ένα κτίριο που θα στεγάσει ένα σύγχρονο δημαρχείο, με παράλληλη αξιοποίηση του κτιρίου της πλ. Κοραή.

Όμως, αν γινόταν δυνατόν να μεταφερθεί το δημαρχείο στο "δίδυμο" κτίριο του ΝΑΤ, το γεγονός θα είχε κι έναν υψηλό συμβολισμό. Το διοικητικό κέντρο της πόλης θα επέστρεφε στη θέση του στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από το σημείο που βρισκόταν το ιστορικό Ρολόι που γκρέμισε ο Σκυλίτσης. Θα έλεγε κανείς ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν η ιστορική δικαίωση της πόλης κι αποκατάσταση ενός εγκληματικού λάθους εις βάρος του Πειραιά.

Άραγε θα βρεθούν εκείνες οι δυνάμεις, μέσα κι έξω από την δημοτική αρχή που θα εκμεταλλευτούν την συγκυρία και θα εργαστούν σε αυτήν την κατεύθυνση;