Λιμάνι:Πολύχρωμο, αναπτυσσόμενο και φιλικό!

ploio maersk karekles

Η φωτογραφία του κορυφαίου ναυτιλιακού φωτορεπόρτερ και συνεργάτη του Portnet Γιώργου Χριστάκη καταφέρνει να συνδυάσει και να αποτυπώσει με ένα «κλικ» όλα όσα συμπυκνώνει το λιμάνι του Πειραιά.

Το – σύμφωνα με την ανάλυση της Zeit –πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο. Ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, μιας από τις μεγαλύτερες –αν όχι της μεγαλύτερης- ναυτιλιακές εταιρίας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, καταπλέει στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ένα από τα μεγαλύτερα και σύντομα ίσως το μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Πολύχρωμες καρέκλες και τραπεζάκια έξω, σε πρώτο πλάνο, κάπου στην Πειραϊκή, περιμένουν πολίτες του Πειραιά αλλά και τουρίστες να απολαύσουν τη θέα. Την ίδια ώρα το λιμάνι δουλεύοντας δίνει ζωή σε χιλιάδες επιχειρήσεις και μέσω αυτών σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ναυτιλιακά και παραναυτιλιακά επαγγέλματα. Η πόλη ζει από και με το λιμάνι. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις δε ξανά-ζει. Μια βόλτα στο Πέραμα για παράδειγμα πείθει ότι τα πρώτα βήματα ανασυγκρότησης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης αποτελούν σταθερό βάθρο στο οποίο μπορεί να στηριχθούν ελπίδες για μια νέα ανάπτυξη για τη Ζώνη και την ευρύτερη περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με την κατασκευή νέας προβλήτας και τη μετατροπή του Πειραιά σε home-port πείθει ότι, πέρα από κάποιες γραφικές, μειοψηφικές, φοβικές αντιδράσεις, η κρουαζιέρα θα μπορέσει να προσφέρει και στην τοπική οικονομία. Η κινητικότητα που υπάρχει για την αναζήτηση χώρων και την κατασκευή ξενοδοχείων, μεσαίων ή μεγαλύτερων, στην περιοχή γύρω από το λιμάνι, μόνο τυχαία δεν είναι.

Φυσικά αυτή η ανάπτυξη που όλοι προσδοκούν δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο του ΟΛΠ. Η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι φορείς της πόλης πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο σε αυτήν την πορεία. Γιατί όπως ο Πειραιάς ζει από -και με- το λιμάνι, έτσι και το λιμάνι ζει με τον Πειραιά και τους πολίτες του. Αυτό είναι το δύσκολο "στοίχημα" που πρέπει να κερδηθεί.

Εν τω μεταξύ τα καράβια θα συνεχίσουν να πηγαίνουν και να έρχονται, να φέρνουν και να παίρνουν εμπορεύματα, νησιώτες και τουρίστες, να δίνουν ζωή και να τονώνουν την οικονομία. Και να αποτελούν πάντα ένα γοητευτικό θέαμα, ένα σκηνικό όπως αυτό της φωτογραφίας…