Η κρουαζιέρα, η στάση του Λιμανιού της Αγωνίας και κάποιοι καλοθελητές

peiraias aerophoto

Έσπευσαν κάποιοι να ασκήσουν κριτική στο Λιμάνι της Αγωνίας γιατί μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τη δημιουργία δύο νέων προβλητών για μεγάλα κρουαζιερόπλοια, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συγκεκριμένης δημοτικής κίνησης υπερψήφισαν από την εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα σημεία εκείνα με τα οποία συμφωνούν. Μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε πολλά με το Λιμάνι της Αγωνίας. Αλλά δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι ακολουθεί πολιτική αρχών. Και στην βάση αυτών κι άλλες φορές έχει βρεθεί να υπερψηφίζει εισηγήσεις του σημερινού ή και άλλων δημάρχων στο παρελθόν (ακόμα και του Β.Μιχαλολιάκου ή του Π.Φασούλα) με τις οποίες προγραμματικά συμφωνούσε.

Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Να καταψηφίζει μια παράταξη κάτι με το οποίο σε γενικές γραμμές συμφωνεί, μόνο και μόνο επειδή το εισηγείται ένας δήμαρχος που ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο; Μια τέτοια στάση, εκτός από παράλογη, αποτελεί και την επιτομή της ακύρωσης της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης ως το κατ΄ εξοχήν πεδίο όπου μπορούν να επιτυγχάνονται ευρύτερες συγκλίσεις.

Οι καλοθελητές είδαν πολλά «περίεργα» στη συγκεκριμένη καθαρή επιλογή του Λιμανιού της Αγωνίας. Και βεβαίως τα σενάρια στην πλατεία Κοραή παράγονται με ρυθμό τέτοιο, που δύσκολα μπορεί να καταναλώσει ο Πειραιάς.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το Λιμάνι της Αγωνίας, παρά τα προβλήματά του, παρά την αποχώρηση του Θοδωρή Δρίτσα, κάτι που του στερεί την φυσική του ηγεσία, θα κατέβει στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτόνομο ή σε κάποιοι συμμαχικό σχήμα. Μια τέτοια εξέλιξη άλλωστε την ευνοεί και η απλή αναλογική, όπου με ένα ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το 17% του 2014, μπορεί να του αποφέρει τον ίδιο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων. Το τι θα κάνει μετά, είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Το στοίχημα άλλωστε που καλείται να κερδίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι να μπορέσει να υπάρξει στους δήμους που ο πρώτος συνδυασμός δεν θα συγκεντρώσει 50% προγραμματική σύγκλιση του πρώτου με δυο-τρεις ακόμη συνδυασμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση και σε επίπεδο όχι τυχαίας και συγκυριακής αλλά στη βάση αρχών το Λιμάνι της Αγωνίας – με όποια στραβά του – έχει δοκιμαστεί. Και το πρόσημο από τη δοκιμασία αυτή είναι θετικό.

eep logo