Δούρου – Γαβρίλης σε …κέφια!

dourou gavrilis

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου της Ρένας Δούρου και του Γιώργου Γαβρίλη της Πέμπτη. Όχι μόνο γιατί πήραν σε στικάκι ένα πολύ κατατοπιστικό και τεκμηριωμένο ιστορικό των πλημμυρών που εδώ και περίπου ενάμιση αιώνα έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά – αυτό φυσικά το πιστώνεται ο συνάδελφος στο Γραφείο Τύπου.

Η έκπληξη αφορούσε κυρίως το γεγονός ότι η συνήθως αυστηρή Ρένα Δούρου ήταν – για τα δεδομένα της – αρκούντως χαλαρή και άνετη. Να σκεφτεί κανείς ότι επέτρεψε μέχρι και δεύτερη ερώτηση από τον ίδιο δημοσιογράφο, κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της.
Αλλά και ο Γιώργος Γαβρίλης ήταν έκδηλα χαρούμενος, προφανέστατα λόγω της ικανοποίησης που ένιωθε καθώς βρισκόταν στην ευχάριστη όντως θέση να ανακοινώνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο μέτωπο της αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά που έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2014 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η σημερινή Περιφερειάρχης Αττικής και ο ίδιος την Αντιπεριφέρεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε ερώτηση του Portnet, ο Γ. Γαβρίλης σημείωσε - και η Ρένα Δούρου επιβεβαίωσε – ότι μετά τις φονικές πλημμύρες το 1977 στον Πειραιά, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που σε μεγάλο βαθμό έχουν θωρακίσει την πόλη, αποτέλεσμα της πίεσης των τότε δημοτικών αρχών της περιοχής, άρχισαν να εκτελούνται σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Ενώ η σημερινή περιφερειακή διοίκηση ανέλαβε τις ευθύνες το Σεπτέμβριο του 2014, μετά από δυο μήνες αντιμετώπισε τις καταστροφικές πλημμύρες κυρίως στην παλιά Κοκκινιά και σήμερα, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά, μπορεί να παρουσιάσει πέντε ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και άλλα 12 που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Στο περιθώριο όλως των παραπάνω αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε την λειτουργία στα Αντικύθηρα ενός πρωτοποριακού σταθμού επιστημονικής παρατήρησης και καταγραφής στοιχείων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, σχεδόν μοναδικού στον κόσμο. Για την ακρίβεια άλλος ένας τέτοιος σταθμός υπάρχει στην υφήλιο, στις Μπαχάμες. Κι αυτό, στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με φαινόμενα που ανησυχούν τους επιστήμονες, όπως η αυξανόμενη έντονη βροχόπτωση τα τελευταία χρόνια ή και η όλο κια πιο συχνή μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα. 

eep logo