Το παρασκήνιο μιας ψηφοφορίας

karydis dimitris

Η ψηφοφορία για το περιβόητο άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου δεν έκρυβε μόνο εκπλήξεις που αφορούσαν τη διαφοροποίηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, οι οποίες καταψήφισαν το χαρακτηριζόμενο και ως «περιβαλλοντοκτόνο» άρθρο, όπως έγραψε το Portnet. Είχε και μια – ευχάριστη αυτή τη φορά – έκπληξη που αφορούσε τη στάση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής που επίσης καταψήφισαν.

Η καταψήφιση αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και «διόρθωση» της στάσης του ΠΑΣΟΚ στο οποίο είχε σε ένα μεγάλο βαθμό δικαίως χρεωθεί αντίστοιχος - αν και πιο ήπιος – νόμος επί υπουργίας Μανιάτη, τέλη 2014 – αρχές 2015. Εκείνος ο νόμος προέβλεπε ότι οι υφιστάμενες τοξικές και επικίνδυνες εγκαταστάσεις στην περιοχή Κερατσινίου – Περάματος μπορούν να παραμείνουν για 12 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο νόμος καταργήθηκε, με ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο που οδηγούσε στην απομάκρυνση αυτών των εγκαταστάσεων από τον οικιστικό ιστό της πόλης.

Ο νόμος που ψηφίστηκε την Τετάρτη ανατρέπει και πάλι τα πράγματα και δημιουργεί ένα πλαίσιο πολύ πιο χαλαρό, με μικρότερη κρατική παρέμβαση και χρονικό όριο απομάκρυνσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων τα 20 χρόνια, ενώ παράλληλα οι εταιρείες μπορούν να επεκτείνουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Ουσιαστικά, παγιώνει τη σημερινή κατάσταση.
Τη διαφορά αυτήν επεσήμανε προς τον εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής Γιάννη Κουτσούκη και τους άλλους βουλευτές του κόμματος ο Δημήτρης Καρύδης. Ο οποίος απέδειξε πως μπορεί να μην είναι εν ενεργεία βουλευτής, αλλά παρακολουθεί συστηματικά τα πράγματα και παρεμβαίνει καίρια όποτε χρειάζεται και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ