Πάιατ – Θεοφάνης: Όταν οι παρεξηγήσεις ανήκουν στο παρελθόν

theofanis payatt

Σε ένα ενδιαφέρον πάνελ, στο πλαίσιο του Black Sea Forum συνέπεσαν την Παρασκευή ο Αμερικάνος Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και ο Πρόεδρος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθιστούσε την συνάντηση των «2» το γεγονός ότι αυτή γινόταν στον απόηχο των δηλώσεων του Τζ. Πάιατ με τις οποίες ουσιαστικά εξέφρασε τη δυσπιστία του για την πηγή των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΘ. Αλλά και την αυστηρή απάντηση που έδωσε ο Σωτήρης Θεοφάνης κατά την πρώτη συνέντευξη-παρουσίαση των στελεχών του ΟΛΘ, στην οποία όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά, θεωρήθηκε ότι «έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», απορρίπτοντας το δικαίωμα του όποιου «ξένου παράγοντα» να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η έκπληξη λοιπόν ήρθε όταν οι παριστάμενοι διαπίστωσαν πως οι δυο άνδρες Τζ. Πάιατ και Σ. Θεοφάνης, κράτησαν τη συζήτηση σε ένα υψηλό τεχνοκρατικό και γεωπολιτικό επίπεδο, συμφωνώντας σχεδόν σε όλα. Βεβαίως, για όσους μπορούν να «διαβάζουν μια κίνηση παρακάτω στη σκακιέρα», αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αφού ο μεν Αμερικάνος Πρέσβης δεν είχε κανένα λόγο πλέον να επιμείνει σε ένα συντελεσμένο γεγονός, ενώ και ο –ούτως ή άλλως «αμερικανοσπουδαγμένος» – Σ. Θεοφάνης δεν έχει κανένα λόγο να συντηρήσει την αντιπαράθεση.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στο υψηλού επιπέδου συγκεκριμένο πάνελ με θέμα «Συνδεσιμότητα της Ευρώπης μέσω της Βαλκανικής μέσω σιδηροδρόμων, δρόμων και ποταμών» συμμετείχαν και οι: Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πρέσβης Μιχάλης Χρηστίδης, ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, Πρέσβης Όλεγκ Τουλέα, κα.Χριστινα Μπαμπουλάκη, Διευθύντρια Στρατηγικού σχεδιασμού και Μάρκετιγκ του ΟΛΠ, Δρ. Φίλιππος Τσαλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο κ.Παναγιώτης Γαβράς από την Εμπορική και Αναπτυξιακή Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας. Την συζήτηση συντόνισε ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Ιβαίλο Καλφίν.