Μόνο ο «Δημόκριτος»!

demokritos

Η ΕΥΔΑΠ διαψεύδει – και δικαίως – ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την έντονη δυσοσμία που καλύπτει από την Παρασκευή τον δυτικό Πειραιά, μέχρι και το κεντρικό λιμάνι. Υπηρεσίες που εξετάζουν το φαινόμενο θεωρούν απίθανο οι οσμές να προέρχονται από τις εγκαταστάσεις συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας πετρελαιοειδών που βρίσκεται στη Δραπετσώνα.

Παλαιοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες της πόλης θυμούνται ότι ήδη από τη δεκαετία του ’80 (!) κάποιες φορές, πέρα από τα Λιπάσματα (που εδώ και 20 χρόνια έχουν διακόψει πια τη λειτουργία τους), βάσει επιστημονικών ερευνών, εντόπιζαν την πηγή της δυσοσμίας στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου.

Ως εκ τούτου δικαίως η Αντιπεριφέρεια Πειραιά και προσωπικά ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης πιέζουν την πολιτεία (αφού οι ίδιοι δεν έχουν τη θεσμική δυνατότητα) να αναθέσει στον «Δημόκριτο» την ευθύνη διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας που θα τεκμηριώνει την πηγή της ρύπανσης.

Ο Πειραιάς, οι Πειραιώτες, δεν έχουν ξεχάσει – δεν πάνε και πολλά χρόνια άλλωστε από τότε – την εποχή που κάθε είδους ρυπαίνουσες βιομηχανίες, από τον «Δράκο» της ΔΕΗ στο Κερατσίνι μέχρι τα «Ταμπάκικα» και από τα Λιπάσματα μέχρι τις τελευταίες παλιές βιομηχανίες, πως πνιγόντουσαν, πολύ πριν το «νέφος» πνίξει την Αθήνα. Η τεχνολογία έκτοτε έχει κάνει άλματα και θαύματα. Εκτός από εγκληματικό, είναι και τραγικά θλιβερό να γυρίσει η πόλη σε κείνες τις εποχές…

eep logo