«Ο αστυφύλαξ και ο χωροφύλαξ» στο λιμάνι…

dritsas tsipras 25 may

Η φωτογραφία μετράει σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Από αριστερά: Κ.Κυλλάκου (λίγο μετά υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά), Θοδωρής Δρίτσας (τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος με το Λιμάνι της Αγωνίας, λίγο αργότερα υπουργός Ναυτιλίας), Αλέξης Τσίπρας, Ρένα Δούρου περιφερειάρχης Αττικής (υποψήφια ακόμη τότε). Συζήτηση περί αυτονομίας των αυτοδιοικητικών σχημάτων, ως εκ τούτου, δεν υφίσταται. Θέλουν δε θέλουν οι φίλοι του Λιμανιού της Αγωνίας εκφράζουν ακόμη (…) τον ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Πειραιά.

Η κίνηση «Λιμάνι φιλικό στην πόλη» οργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα εκδήλωση κατά της επέκτασης της προβλήτας κρουαζιερόπλοιων του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά και στην Πειραϊκή.
Το σχέδιο αυτό – ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί κανείς επί της ουσίας μαζί του ή όχι, το έχει δεχτεί και συμφωνήσει μ’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήδη από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco. Όλοι θυμούνται τις αρχικές αρνητικές δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα, τότε υπουργού Ναυτιλίας και πριν λίγο υποψήφιου δημάρχου Πειραιά, για την παραχώρηση του 67% της ΟΛΠ ΑΕ. Κάποιοι θυμούνται και τις σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινούμενες δηλώσεις του - και τότε και σήμερα – αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη σχετικά με την κινέζικη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά.

Το Λιμάνι της Αγωνίας λέει ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ – αστεία θέσις. Το «Λιμάνι φιλικό στην πόλη» εμφανίζεται ως μια αυτόνομη συλλογικότητα. Μπορεί και να πιστεύει ότι είναι αυτόνομη. Ας είμαστε επιεικείς με τους αφελείς.

Το ζήτημα είναι ότι - και σε αυτό το πεδίο – η κοινωνία απαιτεί, ιδίως από τους κυβερνώντες, μια καθαρή και ενιαία γραμμή. Αλλά επιπλέον απαιτεί και από τις κινήσεις πολιτών καθαρή θέση.

Όταν η κυβέρνηση προωθεί μια επένδυση, εσύ μπορείς να αντιπολιτεύεσαι την επένδυση αυτή και την ίδια στιγμή να υποστηρίζεις αυτή την κυβέρνηση;
Επειδή στον Πειραιά όλοι γνωριζόμαστε, όπως και στα Δικαστήρια, έτσι και στο λιμάνι (αλλά γενικότερα και για τη ΔΕΗ ή και τα ομόφυλα ζευγάρια) απαιτούνται καθαρές κουβέντες.

Η αριστερά, άλλωστε, δεν ήταν ποτέ «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ»

eep logo