Επίσκεψη Αναστάσιου στην πατρίδα του, τον Πειραιά

anastasios alvanias

Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο πρόκειται να τιμήσουν από κοινού ο Δήμος και η Μητρόπολη Πειραιά. Ήδη έχουν υπάρξει οι απαραίτητες επαφές από την πλευρά του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη και του Μητροπολίτη κκ.Σεραφείμ με τον Πειραιώτη στην καταγωγή Μητροπολίτη Αλβανίας.

Ο Αναστάσιος (κατά κόσμον Γιαννουλάτος) είναι γέννημα -θρέμμα Πειραιώτης , από την Καστέλλα μάλιστα. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές μορφές της Ορθοδοξίας, ενώ την δεκαετία του ’70 δεν εξελέγη Μητροπολίτης Πειραιά, χάνοντας στην σχετική ψηφοφορία, μόλις για μια ψήφο από τον τέως Πειραιώς Καλλίνικο.
Νωρίτερα βέβαια είχε γίνει γνωστός για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις («αριστερές» για τα δεδομένα της εκκλησίας), ήδη από το 1973 επί Χούντας, όταν –καθηγητής Θεολογίας ων- πήγε στην εξέγερση της Νομικής και συμπαραστάθηκε στους φοιτητές, δίνοντάς τους μάλιστα τρόφιμα που είχε συγκεντρώσει με έρανο. Σχετικό συγκινητικό απόσπασμα υπάρχει στο βιβλίο «Προχωρώντας και αναθεωρώντας» του Νίκου Μπίστη, ο οποίος ήταν εκ των ηγετών της εξέγερσης.

Όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο κκ.Αναστάσιος είναι ενθουσιασμένος, που θα ξαναεπισκεφθεί μετά από πολλά χρόνια τη γενέτειρά του.
«Θέλω να περπατήσω στη γειτονιά μου την Καστέλλα , να επισκεφθώ το Καραϊσκάκη και το Δημοτικό Θέατρο» είπε στον Δήμαρχο, ο οποίος χαριτολογώντας σημείωσε ότι λόγω των ερυθρόλευκων αισθημάτων του, μπορεί να χαρακτηριστεί «Κόκκινος Ιεράρχης».

eep logo