Κι όμως, η Cosco «ανοίγει» το λιμάνι στην πόλη!

paralia agios nikolaos

Ένας μεγάλος – ενδεχομένως εύλογος - φόβος που με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ κυριαρχούσε και κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο, ήταν αν η υπό την Cosco διοίκηση του ΟΛΠ δημιουργήσει ένα περίκλειστο – ξένο προς την πόλη λιμάνι.

Η συζήτηση είναι και μεγάλη και η σχέση «πόλη- λιμάνι» οπωσδήποτε σύνθετη. Κάποιες ενδείξεις πάντως δείχνουν μάλλον το αντίθετο. Ένα παράδειγμα είναι το κτίριο της φωτογραφίας.

Το παλιό «πάρκο τηλεπικοινωνιών» του ΟΛΠ, που μετέπειτα φιλοξενούσε ένα κατάστημα Duty Free, επί της ακτής Μιαούλη, ακριβώς εκεί που «βγαίνει» η Β’ Μεραρχίας στο λιμάνι, αλλάζει όψη και χρήση. Ο ΟΛΠ το ενοικίασε σε γνωστό Πειραιώτη επιχειρηματία, ο οποίος προτίθεται – σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet – να το μετατρέψει σε έναν πολυχώρο εστίασης και αναψυχής. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ισόγειο θα λειτουργήσει wine bar με σοφιστικέ κελάρι, στον πρώτο όροφο πολυτελές εστιατόριο θαλασσινών και στην ταράτσα καφέ-μπαρ όλη την ημέρα!

Περισσότερο από τις χρήσεις που ο επιχειρηματίας θέλει να δώσει στο κτίριο πάντως, σημασία έχει ότι ο ΟΛΠ με αυτό τον τρόπο «ανοίγει» το λιμάνι και προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερης σημασίας σημείο τους πολίτες σ΄ αυτό.

ΥΓ
Είναι ίσως τυχαίο, πιθανότατα οι κινέζοι δεν το γνωρίζουν, αλλά εκεί ακριβώς ήταν ο πρώτος χώρος διασκέδασης και ψυχαγωγίας των Πειραιωτών, αφού οργανώθηκε η πόλη τον 19ο αιώνα. Ο Πειραιάς έβλεπε προς το λιμάνι, η «Πλατεία Ανθέων», η σημερινή Τερψιθέα, με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια της οδηγούσε στο λιμάνι, ακριβώς σε αυτό το σημείο και η «καλή κοινωνία» της πόλης έκανε τον περίπατό της από εκεί έως το Δημαρχείο, το αξέχαστο «Ρολόι».

eep logo