Καρακώστα, Σταματάκη και Δουζίνας!

astynomikoi maskes

Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πειραιά (η Εύη Καρακώστα από την Β’ Πειραιά και οι Ελένη Σταματάκη και Κώτσας Δουζίνας της Α’ ) επιχείρησαν μαζί με άλλους 22 συναδέλφους τους να «σώσουν την τιμή» της Αριστεράς καταθέτοντας ερώτηση προς τον υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για τις σχεδόν παρακρατικού τύπου επαναπροωθήσεις πολιτών στην Τουρκία. Αν και η κίνηση αυτή δεν φτάνει για να «ξεπλύνει» το όνειδος της λειτουργίας παρακρατικών μηχανισμών δυόμιση χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να αναφερεθεί η ερώτηση τους, τουλάχιστον γιατί για κάποιους ο κυνισμός της παραμονής στην εξουσία δεν είναι έχει γίνει τρόπος ζωής.

Στην ερώτηση τους λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν : «Σύμφωνα με δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες στις οποίες προέβη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή τύπο, οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν Τούρκους πολίτες που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας». Και συνεχίζουν: «Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία.

Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές. Είναι γνωστό ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και οι οποίοι πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Είναι δε πρόσφατες ακόμη οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, με την οποία κρίθηκε ότι τυχόν έκδοσή τους θα συνιστούσε κίνδυνο για «απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση», κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων».

eep logo