Στο πλαίσιο του EUI-Innovative Actions Call 2
Το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με ιδιαίτερη τιμή ανακοινώνει την έγκριση του έργου GreCO που κατατέθηκε ως πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης EUI-Innovative Actions Call 2 του ευρωπαϊκού προγράμματος European Urban Initiative, συνολικού προϋπολογισμού €3.748.220 – εκ των οποίων €972.000 κατανέμονται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Η πρόταση GreCO, αποτελεί σημαντικό έργο και αναπόσπαστο κομμάτι του Τμήματός μας, καθώς σχεδιάστηκε βασισμένη σε εν εξελίξει έρευνα Υποψήφιας Διδάκτορος του Τμήματός μας, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Επιστημονικά Υπεύθυνης και Project Leader του συγκεκριμένου έργου εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Επικ. Καθηγήτριας Ζούνη Γεωργίας. Παράλληλα το σύνολο της ερευνητικής ομάδας στελεχώνεται, μεταξύ άλλων, από σημαντικό αριθμό μελών ΔΕΠ και ερευνητών του Τμήματός μας.
Η καινοτόμος και συνεργατική ψηφιακή λύση GreCO, που εγκρίθηκε έπειτα από έντονο ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφιοτήτων εκ των 21 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να σχεδιαστεί και προσαρμοστεί στις ανάγκες του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο οποίος αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό που σύντομα, λόγω της ραγδαίας αύξησης επισκεψιμότητας που θα επιφέρει η αστική ανάπλαση του Ελληνικού, θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις υπερτουρισμού, διαπολιτισμικών συγκρούσεων και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το GreCO προτείνει ένα προληπτικό σχέδιο διαχείρισης προορισμού, που πρόκειται να αποτελέσει παράδειγμα για αναδυόμενους αστικούς τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν να υιοθετήσουν βιώσιμες και ανθεκτικές λύσεις εξασφαλίζοντας την ευημερία των κατοίκων τους και την αύξηση της ικανοποίησης των επισκεπτών.
Με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και ενδελεχούς έρευνας σε όλους τους συμμετόχους, το έργο θα προτείνει εξατομικευμένες διαδρομές στους επισκέπτες, προσαρμοσμένες στο πολιτισμικό τους υπόβαθρο και τις ανάλογες προτιμήσεις. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα παράσχει ολιστικές και μοναδικές εμπειρίες, ενώ παράλληλα θα κατευθύνει τον επισκέπτη προς λιγότερο εξερευνημένες περιοχές, μετατρέποντάς τον σε ενεργό συμμετέχοντα στη ζωή του προορισμού και ενθαρρύνοντας βιώσιμες και υπεύθυνες συμπεριφορές.
Βασιζόμενο σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, καθώς και σε συστήματα μέτρησης διαπολιτισμικών συγκρούσεων και προηγμένη αξιολόγηση κυκλοφοριακών στοιχείων, η λύση χαρακτηρίζεται από την ολιστική της προσέγγιση με σύμπραξη δυνατών εταίρων και συνεργαζόμενων φορέων:
● Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης
● Ελληνικό Ανέλιξις Α.Ε.
● Ένωση Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού
● Ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς:
○ Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πειραιώς
○ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάλυσης Μεταφορών και Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών & Γεωπληροφορικής)
○ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
● Zelus IKE