Ένα φωτεινό καλοκαιρινό βράδυ, η Πούντα του Πόρου έγινε σημείο συνάντησης για λάτρεις της τέχνης, φίλους και θαυμαστές του ταλέντου της Μάρας Δημοπούλου. Με αφορμή τα εγκαίνια της ατομικής της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο “Πανσέληνες Πόλεις”, η Καθετή γέμισε με χρώματα, συναισθήματα και μια αύρα δημιουργικότητας.
Η έκθεση, που φιλοξενείται στον πρώτο όροφο της Καθετής, αποτελεί ένα οπτικό ταξίδι σε κόσμους φανταστικούς και παράλληλα οικείους. Με την παλέτα της να ξεχειλίζει από ζωντανά χρώματα και με τις πινελιές της να αποτυπώνουν με ακρίβεια το φως της πανσελήνου, η Δημοπούλου μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις “Πανσέληνες Πόλεις” που γεννήθηκαν μέσα από τη φαντασία της.
Ένα παιχνίδι με το φως και το σκοτάδι, με το ρεαλιστικό και το ονειρικό, τα έργα της Δημοπούλου αποτυπώνουν μια βαθιά συναισθηματική φόρτιση. Οι πόλεις της, φωτισμένες από το φως της πανσελήνου, αποκτούν μια μυστηριώδη ομορφιά και μας προσκαλούν σε έναν διαλογισμό για τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και τη σχέση μας με το περιβάλλον.
Στο εισαγωγικό σημείωμα της Έκθεσης, η Μάρα, αναφέρει:
«Δίπολα. Μέρα – νύχτα, φως-σκοτάδι, φλύαρο-κενό, άσπρο-μαύρο, πράξη-απραξία, ζενίθ-ναντίρ.
Η ζωή μας είναι συνδεδεμένη με κύκλους. Κάποιοι κλείνουν σύντομα, κάποιοι αργά και κάποιοι σπάνε.
Κύκλοι. Από τον “Κύκλο” του Καβάφη έως τον “Ανθρωπο του Βιτρούβιου”. Ο κύκλος φέρει ένα σημαντικό συμβολισμό γύρω του. Είναι το αιώνιο σύμβολο της μεταμόρφωσης. Μια κλειστή διαδρομή με αρχή και τέλος. Η πληρότητα. Η πανσέληνος. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν σε αυτό.
Η απόλυτη ομοιογένεια του κύκλου το καθιστά δύσκολο θέμα στην ιστορία της τέχνης, καθώς τραβά την προσοχή και το βλέμμα μας, στρέφεται κατευθείαν σε αυτό, με αποτέλεσμα να μας διαφεύγουν άλλα, ίσως πιο σημαντικά, θέματα. Ένα λαμπρό παράδειγμα της χρήσης του κύκλου συμβολικά αποτελεί ο “Έναστρος Ουρανός” του Van Gogh. Η χρήση των κυκλικών μοτίβων για την απόδοση του ουρανού συνέβαλλε στην έμπνευση για τη σειρά “Πανσέληνες Πόλεις”.
Χρυσό. Από τον 4ο αιώνα εμφανίζεται σε ψηφιδωτά. Η βυζαντινή ζωγραφική κυρίως καθιέρωσε τη χρήση του χρυσού κύκλου, αποδίδοντας τη σημασιολογία του ιερού, της ανύψωσης, του θεϊκού. Επιπλέον, το συναντάμε σε αριστουργήματα από τον μεσαίωνα και την πρώιμη Αναγέννηση στην Ιταλία με την τεχνική του “Fondo Oro” έως και τον Gustav Klimt.
Το χρυσό χρώμα φέρει τον συμβολισμό του αναλλοίωτου, του άφθαρτου.
Πτηνά. Η ελευθερία. Τα πτηνά αποτελούσαν πάντα σύμβολο της ελευθερίας. Ποιητές, ζωγράφοι, στιχουργοί, φωτογράφοι έχουν ασχοληθεί μαζί τους ανά τους αιώνες.
Γιατί τόσα πτηνά; Με ρωτήσανε.
Γιατί «Όλη η τέχνη είναι αυτοβιογραφική. Το μαργαριτάρι είναι η αυτοβιογραφία του στρειδιού.» Είπε ο Φελίνι.»
Η έκθεση “Πανσέληνες Πόλεις” θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 23 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 11:00 το βράδυ. Μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσετε από κοντά το ταλέντο της Μάρας Δημοπούλου και να ταξιδέψετε στις “Πανσέληνες Πόλεις” της.
Βιογραφικό
Η Μάρα Δημοπούλου γεννήθηκε το 1990 στον Πόρο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα από το 2010. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 2015 έλαβε μέρος στη διημερίδα ακουαρέλας Castra, στη Σλοβενία. Το 2014 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Συνομιλία 13 : Σκόρπια η Σονάτα του Ρίτσου πάνω σε χαρτί ακουαρέλας» στο Goose Art Cafe.
Πηγή: saronicmagazine.gr
Φωτογραφίες Τάσος Ρόδης