Μπούμεραγκ!

gkalis sigalas

Ο Βαγγέλης Κουσουλάκης, ο σπουδαίος αμυντικός μέσος του Ηρακλή και του Ολυμπιακού είχε δώσει μια συνέντευξη εκ βαθέων στην οποία εξηγούσε ότι θα σταματούσε το ποδόσφαιρο έγκαιρα για να μην γίνει κάποια στιγμη και ο ίδιος περίγελως των φιλάθλων, κάτι που είχε συμβεί στον επίσης σπουδαίο πατέρα του, που ήταν αμυντικός στον Ηρακλή. Σε σχετικά προχωρημένη ηλικία ο πατέρας Κουσουλάκης δεν μπορούσε να κόψει τον αντίπαλο επιθετικό που σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι τον πέρναγε συνεχώς με τον ίδιο τρόπο.


Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν φορές που ο «μάγος» Τζιοβάνι το παραέκανε με τις εξεζητημένες και περίτεχνες ενέργειές του, σε βαθμό που καταφανέστατα κατώτεροι αντίπαλοί του κατάφερναν να τον κόβουν.

Η πολιτική είναι ένα ομαδικό παιχνίδι που πάντως στις κορυφαίες του στιγμές αποκτά χαρακτηριστικά προσωπκής βεντέτας μεταξύ των δύο κυρίαρχων πολιτικών αρχηγών. Σε εκείνη τη φάση, η πολιτική μπορεί να μοιάζει περισσότερο με το τένις. Μποργκ εναντίον Μάκενρο ή Ναδάλ εναντίον Τζόκοβιτς για τους πιο σύγχρονους. Ο καθένας το στυλ του, το οποίο σε κάθε περίπτωση είανι ευρέως γνωστό.

Η επιλογή του Μέγαρου Μαξίμου να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, έμοιαζε απόλυτα λογική. Ο χαρισματικός Αλέξης απέναντι στον μάλλον «στεγνό» Κυριάκο, ο σοσιαλιστής – έστω σοσιαλδημοκράτης με το ζόρι – απένατι στον ακραία νεοφιλελεύθερο. Δεν ήταν δυσκολο να φανταστεί κανείς ποιος θα επικρατούσε.

Όμως όταν μπαίνεις στο γήπεδο απροπόνητος, όταν υποτιμάς τον αντίπαλό σου και κυρίως κάνεις τα ίδια και τα ίδια κόλπα και γίνεσαι προβλέψιμος, όταν εσύ είσαι κουρασμένος και ο άλλος φρέσκος, τότε μπορεί να αναδείξεις κια τον πιο άσημο αντίπαλο. Είναι τότε που η επιλογή σου γίνεται μπούμεραγκ. Και θυμίζει τη περίοδο που ο μεγάλος Νίκος Γκάλης ανέδειξε χωρίς να το θέλει τον νεαρό Γιώργο Σιγάλα. Ο οποίος στα 19 του ήταν ο πρώτος παίκτης που έπαιξε μαν-του–μαν τον κορυφαίο έλληνα μπασκετμολίστα όλων των εποχών και τον κράτησε άποντο.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo