Ο Ιπτάμενος Ολλανδός απογειώθηκε…

johan kroif

Σε μια στήλη σαν κι αυτή θα μπορούσαν να αναζητηθούν αναλογίες μεταξύ του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που δίδαξε ο Άγιαξ και ο Κρόιφ και προσπαθούσε να καταργήσει τη διάκριση άμυνας-επίθεσης με τη ρεαλιστική- αποτελεσματική πολιτική που ξεπερνά τις πολλές φορές ιδεοληπτικές διαφορές αριστεράς-δεξιάς.

«Όλοι επίθεση, όλοι άμυνα» ήταν το πρόταγμα του Μίχελς και του Κόβατς που με τον Άγιαξ από το ’71 και την Εθνική Ολλανδίας το ΄74 ανέτρεψε τις παραδοσιακές διακρίσεις

ρόλων μέσα στο γήπεδο. Ρεαλιστές πολιτικοί στην Ευρώπη (κι ίσως μόνο ένας στην Ελλάδα) επιχείρησαν πολλές φορές, όχι πάντα με επιτυχία, να ξεπεράσουν τη διάκριση δεξιά-αριστερά, προτάσσοντας τη σημασία του αποτελέσματος έναντι της μεθόδου.

Όμως η είδηση δεν επιτρέπει την άσκηση ύφους και την αναζήτηση αναλογιών στις οποίες αρέσκεται η στήλη: πολιτικά σχόλια με αθλητικούς όρους, αθλητικές αναλύσεις με πολιτικά εργαλεία.

Ο Ιπτάμενος Ολλανδός απογειώθηκε οριστικά. Ο Γιόχαν Κρόιφ πέρασε οριστικά στην Ιστορία. Τον γνωρίσαμε στην ασπρόμαυρη ΕΙΡΤ, μας τον σύστησε η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη, τον μάθαμε για τα καλά το 1971 στο 2-0 του Άγιαξ επί του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ, τον απολαύσαμε τα επόμενα τρία χρόνια όταν σάρωνε τα πάντα στην Ευρώπη, άφησε μια πίκρα στους θιασώτες της ποδοσφαιρικής του επανάστασης όταν το ’74 στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας η Εθνική Ολλανδίας έχασε στον τελικό με 2-1 από τους γηπεδούχους Γερμανούς. Τότε, πολύ νωρίς, σταμάτησε να παίζει με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Αν είχε κερδίσει εκείνο το Μουντιάλ ή αν συνέχιζε να παίζει κι οδηγούσε την Ολλανδία, φιναλίστ επίσης το ’78, κόντρα και στην τότε γηπεδούχο Αργεντινή, ίσως η λάμψη του να είχε ξεπεράσει εκείνη του Πελέ ή του Μαραντόνα. Ο αντισυμβατικός πάντως Ντιεγκίτο έσπευσε να τον αποχαιρετίσει λέγοντας: «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ κοκκαλιάρη».

Όμως και ο ίδιος ο Γιόχαν Κρόιφ κατά βάση αντισυμβατικός ήταν. Ο γιος της καθαρίστριας του γηπέδου του Άγιαξ που έπαιζε με φανέλα αναπληρωματικού (το θρυλικό «14» όταν όλοι οι βασικοί φορούσαν νούμερα από το 1 μέχρι το 11), έπαιζε κέντρο, άμυνα, επίθεση, δεξιά, αριστερά, έβγαζε σέντρες με το δεξί από τα αριστερά, βαθιές μπαλιές ακριβείας, έκοβε, δημιουργούσε και σκοράριζε και κυρίως κάπνιζε ασταμάτητα. Ακόμη και στο ημίχρονο. Ο Γιόχαν Κρόιφ που μεγαλούργησε και στη Μπαρτσελόνα, τόσο ως παίκτης, όσο κυρίως ως προπονητής. Δημιούργημά του είναι άλλωστε η Μασία. Η περίφημη «Ακαδημία» δηλαδή της Μπαρτσελόνα, προϊόν της οποίας είναι και ο μεγάλος Μέσι. Ο οποίος άλλωστε έσπευσε κι αυτός να αποχαιρετίσει με ζεστά λόγια τον Ιπτάμενο Ολλανδό.
Ο Γιόχαν Κρόιφ θα μπορεί να ντριμπλάρει πλέον ολόκληρη την Εθνική Αγγέλων. Και να καπνίζει όσο θέλει…

eep logo