Ούτε καρφίτσα!

ghpedo aek

Όποιον στοιχημάτιζε ότι στις εκλογές της ΝΔ θα πήγαιναν να ψηφίσουν πάνω από 200.000, τον έβλεπαν στην παρέα σαν αμετανόητο δεξιό. Σου λέει με μια νέα ήττα στις εκλογές, μια κόμη παραίτηση προέδρου μέσα σε λίγους μήνες, ένα φιάσκο στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές και κυρίως ένα ξεκατίνιασμα μεταξύ των υποψηφίων και ιδίως μεταξύ Μεϊμαράκη και μηχανισμών της Συγγρού, που έκλειναν το μάτι στον Τζιτζικώστα, μετά από όλα αυτά με τι κουράγιο να σηκωθεί ο δόλιος ο Νεοδημοκράτης να πάει να ψηφίσει. Κι αν βρισκόταν κανένας που υποστήριζε πως θα πάνε πάνω από 400.000, τότε ένας έντιμος συμπαίκτης του

θα αρνιόταν να βάλει στοίχημα, λέγοντας απλώς πως δεν «κλέβει εκκλησίες».

Όταν η ΑΕΚ έπεσε στην Γ’ κατηγορία, υπήρχαν πολλοί που στοιχημάτιζαν ότι αυτό θα ήταν το ιστορικό τέλος της Ένωσης. Έπρεπε να αρχίσει το πρωτάθλημα της επόμενης σαιζόν, να δούμε το πρωτοφανές φαινόμενο να παίζει ομάδα της Γ΄ κατηγορίας στο ΟΑΚΑ, να παρακολουθούν παιχνίδια της Γ΄ κατηγορίας δέκα και δεκαπέντε χιλιάδες φίλαθλοι για να αναθεωρηθεί η ποδοσφαιρικά ανιστόρητη άποψη πως μια στρατηγική έστω αποτυχία, μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση μια ιστορική ομάδα.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, αν και σε άλλο επίπεδο, το γνωρίζουν πολύ καλά. Δέκα ολόκληρα χρόνια χωρίς τίτλο κι αυτοί ήταν πάντα δίπλα στη ομάδα τους. Ακόμα και όταν μετά τον Κοσκωτά στο τιμόνι του Θρύλου βρέθηκε ο αλήστου μνήμης Σαλιαρέλης κι αργότερα κάποιος Μπανασάκης. Στο Καραϊσκάκη δεν έπεφτε καρφίτσα. Και σήμερα, την περίοδο της παντοκρατορίας του Θρύλου, με τα εισιτήρια διαρκείας να έχουν προπωληθεί, ακόμα και όταν ο Θρύλος περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος, το γήπεδο είναι γεμάτο από γαύρους που απλώς είναι έτοιμοι να αποδοκιμάσουν σφυρίζοντας και τραγουδώντας «εεε, οοο, αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» – βέβαια αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο καθώς τις περισσότερες φορές, ιδίως φέτος, το σύνθημα μετατρέπεται σε «εεε, οοο, έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό».

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού πάλι, αν και σύμφωνα με μια (μάλλον αυθαίρετη) εκτίμηση είναι στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι της ΝΔ, έχουν εντελώς διαφορετική στάση. Όταν η ομάδα τους δεν πηγαίνει καλά, απλώς δεν πηγαίνουν στο γήπεδο. Τη σνομπάρουν, αφήνοντας χώρο στους χούλιγκαν που πηγαίνουν για να «σπάσουν» το γήπεδό τους.

Τελικά, οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι, με τη μαζική τους προσέλευση, φαίνεται να αποτελούν ένα υβρίδιο μεταξύ των φιλάθλων Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Πιστοί στο κόμμα-ομάδα τους, το υποστηρίζουν ακόμη και στα πιο δύσκολα, αν και γκρινιάδηδες.

Η μαζική μάλιστα προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, παραπέμπει περισσότερο στο σύνθημα των Αεκτζήδων (αλλά κατά σύμπτωση και των Παοκτζήδων που βεβαίως δεν πέρασαν ανάλογες ταλαιπωρίες) το περίφημο «Ερχόμαστε!». Βέβαια ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έρχονται με μια σχετική καθυστέρηση και με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου είναι περίπου 20 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Αντίθετα, οι Νεοδημοκράτες με όλα όσα έχουν περάσει, βρίσκονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λίγο πριν κλείσει ένας χρόνος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μόλις μια μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται να στέλνουν μήνυμα του τύπου «Είμαστε εδώ!». Το οποίο κάλλιστα μπορεί να γίνει ένα πειστικό «Ερχόμαστε», αν αποκτήσουν ρεαλιστικό πρόγραμμα και ειλικρινή ηγέτη. Αν δεν παραμυθιάσουν το κοινό τους ότι αρκεί ένας Μπουονανότε για να τους οδηγήσει στην κορυφή. Σύμφωνα με τον πρώτο γύρο των εκλογών τους, αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει όμως και το δεύτερο εσωκομματικό τους ημίχρονο, όπου θα κριθούν τα πάντα.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo