Τηλεφωνήματα

thlefonima

Έχουν περάσει χρόνια από την εποχή της αλήστου μνήμης «Παράγκας», αλλά οι πρώτες τότε υποκλοπές συνδιαλέξεων που είχαν να κάνουν με στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες παραμένουν αξέχαστες. Όπως εμβληματικοί παραμένουν οι όροι της εποχής: ο μεσαίος και οι πλαϊνοί, το καρπούζι και τα σπόρια, ο θείος και ο κοκκαλιάρης... Έκτοτε τα πράγματα εξελίχθηκαν, όπως εξελίχθηκε και ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ που κατέγραψε δεύτερο και τρίτο κύμα στημένων. Τα τηλέφωνα σε κάθε εποχή και με κάθε μορφή είχαν κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι.

 

Τα τηλεφωνήματα έχουν πολλές φορές καθοριστικό ρόλο και στο γήπεδο της πολιτικής. Το τηλεφώνημα που δεν έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον τέως βασιλέα και ο Κωνσταντίνος ακόμη το περιμένει, αλλά εν τω μεταξύ η βασιλεία καταργήθηκε με το δημοψήφισμα του 1974. Τα τηλεφωνήματα που δέχονταν από την Αγγέλα Κοκκόλα οι κάθε φορά εκλεκτοί του Ανδρέα Παπανδρέου για το υπουργικό συμβούλιο στους αγαπημένους του ανασχηματισμούς. Τα τηλεφωνήματα του Χόλμπουρκ από την Ουάσινγκτον στην Αθήνα και την Άγκυρα που απέτρεψαν την μετατροπή της κρίσης των Ιμίων σε ελληνοτουρκικό πόλεμο. Το τηλεφώνημα Καραμανλή (του μικρού) στη Ντόρα Μπακογιάννη μετά την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά και η οργισμένη αντίδρασή της «Άντε και γ…», λέγεται ότι του είπε πριν του κλείσει το τηλέφωνο στα μούτρα. Και τώρα η αποκάλυψη του τηλεφωνήματος που έγινε παραμονή της κρίσιμης Συνόδου της 12ης Ιουλίου. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση, πάλι ο Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και τον συμβούλεψε ενώπιον της ιστορικής ευθύνης που θα είχε αν η χώρα χρεωκοπούσε και οδηγείτο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγάλο μέρος της ιστορίας των στημένων ελέγχεται είτε διότι η όλη ιστορία έχει δημοσιογραφικά διογκωθεί, είτε διότι κάποια στησίματα για διάφορους λόγους δεν έγιναν. Ή δεν αποδείχθηκε πως έγιναν. Κι αυτό το τηλεφώνημα Καραμανλή σε Τσίπρα, δύσκολα μπορεί αν αποδειχθεί ότι έγινε, πόσο μάλλον να επιβεβαιωθεί ότι την πρωτοβουλία την είχε ο Καραμανλικός Προκόπης Παυλόπουλος (τον οποίο πρότεινε και ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τσίπρας), που φέρεται να πήρε πρώτος αυτός στο τηλέφωνο τον Κώστα Καραμανλή, τον έπεισε ότι έπρεπε να μιλήσει στον Πρωθυπουργό και του έδωσε τον αριθμό του προσωπικού του κινητού. Αποδειχθεί – δεν αποδειχθεί η αλήθεια αυτής της ιστορίας με τις ανατριχιαστικές αυτές λεπτομέρειες, μικρή σημασία έχει. Κι αυτό γιατί όλοι κερδισμένοι βγαίνουν από την διακίνησή της. Ο Παυλόπουλος γιατί πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία, ο Καραμανλής γιατί έπεισε τον νεαρό Τσίπρα και αυτός ο τελευταίος γιατί ως πρωθυπουργός αψήφησε το πολιτικό κόστος και έκανε το πατριωτικό του καθήκον.

Σαν να λέμε, δηλαδή, ότι στήνεται ένας αγώνας Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και στο τέλος κερδισμένες βγαίνουν όχι μόνο και οι δυο ομάδες, αλλά και ο διαιτητής. Αδύνατον! Ίσως γιατί Ολυμπιακός και ΠΑΟ είναι διαφορετικές ομάδες. Τσίπρας και Καραμανλής είναι;

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo