Ντέμης vs Βαζέχα

ntemis vazexa

Διαφημίζεται ήδη ως η επιστροφή του αθηναϊκού ντέρμπι. ΑΕΚ εναντίον Παναθηναϊκού. Δυσκολεύεται κανείς να θυμηθεί «βαριά» ονόματα παικτών να συγκρούονται φορώντας τις φανέλες αυτών των ομάδων, μετά την εποχή των Παπαϊωάννου και Δομάζου, ή του Μαύρου και του Σαραβάκου. Γι’ αυτό άλλωστε και τα διαφημιστικά τρέιλερ για το λεγόμενο αθηναϊκό ντέρμπι έχουν πρωταγωνιστή τον Ντέμη Νικολαΐδη. Απορεί κανείς πως δεν έχουν πλάνα και ξέχασαν τον Κριστόφ Βαζέχα.

Στη Βουλή που έχουμε εξοικειωθεί με τους τραμπουκισμούς των Χρυσαυγιτών, τις καφενειακού τύπου κορώνες

του Καμμένου και τον ενδυματολογικό κώδικα που παραπέμπει σε συναντήσεις σε ταβέρνες και μπαρ, οι πολιτικές συγκρούσεις του ’70 και του ’80 παραμένουν αξεπέραστες. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέκαμπτε τον Γεώργιο Μαύρο και δεχόταν διακοπές από τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχαμε φάσεις μεγάλου παιχνιδιού. Και το 1980, μετά την πορεία προς την πρεσβεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου που άφησε νεκρούς τον Κουμή και την Κανελλοπούλου, σε μια εξαίρετη ομιλία του ακροδεξιού κόντε Θεοτόκη, που υπερασπίστηκε τη βαρβαρότητα των ΜΑΤ, απάντησε «το αηδόνι της αριστεράς» Λεωνίδας Κύρκος σε μια υψηλού επιπέδου κοινοβουλευτική βραδιά. Ο Ανδρέας με τους νεολογισμούς του, ο Μητσοτάκης με τον κυνισμό του, ο Φλωράκης με τη θυμοσοφία του, ο Σημίτης με τον ορθολογισμό του, ήταν μεγάλοι παίκτες.

Όπως ο Ντέμης, ο Βαζέχα, ο Σαβέφσκι, ο Βάντσιχ. Άντε κι ο Κυργιάκος που φόρεσε τις φανέλες και των δύο. Την Κυριακή οι φίλαθλοι θα περιμένουν να δουν τον Μάνταλο ή τον Αραβίδη από τη μια, τον Ζέκα ή τον Κουτρουμπή από την άλλη. Σαν να ‘λεγε κανείς πως θα στηθεί στην τηλεόραση μπροστά για την ομιλία του Βίτσα ή του Κυριαζίδη. Τελικά κάθε εποχή έχει τους παίκτες που της αξίζουν..

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo