Ποιες είναι οι γυναίκες που εκλέχθηκαν στη Βουλή από την Α’ και Β’ Περιφέρεια Πειραιά
Τέσσερις γυναίκες, τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά, έστειλαν οι Πειραιώτες στην Εθνική Αντιπροσωπεία από τις δυο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά. Δυο από την Α’ Πειραιά και Νήσων, την Ελένη Σταματάκη του ΣΥΡΙΖΑ και την Σταυρούλα Αντωνάκου από το Ποτάμι. Και άλλες δύο στην Β’ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νίνα Κασιμάτη και την Εύη Καρακώστα. Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων είναι ότι εκλέγονται για πρώτη φορά. Μάλιστα οι δύο νεότερες οι Στ. Αντωνάκου και η Ν. Κασιμάτη ήταν για πρώτη φορά υποψήφιες σε εθνικές εκλογές! Από την άλλη πλευρά τόσο η Ελένη Σταματάκη όσο και η Εύη Καρακώστα έχουν μια μακρά διαδρομή σε ψηφοδέλτια και αγώνες της Αριστεράς στην πόλη, ενώ και οι δύο έχουν μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, καθώς έχουν διατελέσει δημοτικές σύμβουλοι κατά το παρελθόν με αριστερά αυτοδιοικητικά σχήματα στον δήμο Πειραιά η πρώτη και τον δήμο Κερατσινίου η δεύτερη. Αυτοδιοικητική εμπειρία, έστω για λίγους μήνες αφού εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο του Γ. Μώραλη τον περασμένο Μάιο κι ανέλαβε μόλις τον Σεπτέμβριο έχει και η Σταυρούλα Αντωνάκου.
Ελένη Σταματάκη : «Η Ελένη του Εσωτερικού» για τους παλιότερους, η Ελένη του Λιμανιού (της Αγωνίας) για τους νεότερους είναι ταυτισμένη με την αυτοδιοικητική κυρίως παρουσία της Αριστεράς στον Πειραιά. Αν και γεννημένη στη Νέα Σμύρνη η εντυπωσιακής ομορφιάς στα νιάτα της φυσική ξανθιά Ελένη, που διατηρεί πάντα τη γοητεία της, πολιτογραφήθηκε Πειραιώτισσα ήδη από τα χρόνια της χούντας. Όταν παντρεύτηκε τον μακαρίτη Γ. Σταματάκη, που διατηρούσε τη «Στοά», στην οδό Πραξιτέλους και Μπουμπουλίνας, ένα στέκι που μετατράπηκε σε χώρο αμφισβήτησης των συνταγματαρχών στην καρδιά του Πειραιά. Αργότερα και επί σειρά ετών «κρατούσε το βιβλιοπωλείο του ΚΚΕ εσωτερικού στα γραφεία που διατηρούσε στην Αγ. Κωνσταντίνου πάνω στην πλ. Κοραή και εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος το 1982. Ιδρυτικό μέλος της Κίνησης «Πολίτες του Πειραιά» με τον αξέχαστο Κ. Κωσταράκο κι αργότερα στο «Λιμάνι της Αγωνίας», πάντα σε δεύτερο πλάνο. Άλλωστε η σεμνότητα και η ανιδιοτέλεια ήταν εκείνα που την χαρακτήριζαν είτε ήταν στο δήμο είτε στο ΚΚΕ ες., μετά στην ΑΚΟΑ με τον Γιάννη Μπανιά και τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά που εκτίμησαν οι ψηφοφόροι αφού για δεύτερη φορά κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της μετά τον Θ. Δρίτσα, όπως είχε συμβεί και το 2012, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις έδρες (!), στέλνοντας την Ελένη στη Βουλή, μαζί τον Στ.Λεουτσάκο που έμεινε τρίτος για λίγες μόνο ψήφους.
Εύη Καρακώστα : Το όνομα της Εύης Καρακώστα έγινε για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστό όταν το 1986 το ΚΚΕ εσωτερικού υποστήριξε μια αυτόνομη κίνηση για τον τότε δήμο Κερατσινίου, την «Ανθρώπινη Πόλη» με μια νεαρά πολιτικό μηχανικό υποψήφια δήμαρχο. Το σχήμα έλαβε σχεδόν 7% – ποσοστό τεράστιο για τις κομματικές δυνάμεις του χώρου – η Εύη Καρακώστα εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος κι όλα έδειξαν ήδη από τότε πως είχε έλθει για να μείνει. Βέβαια το όνομα Καρακώστας ήταν σχεδόν θρυλικό στο Κερατσίνι από τον αδελφό της Μήτσο έναν αυθεντικό «αριστεριστή» που είχε πρωταγωνιστήσει στον λαικό ξεσηκωμό της περιοχής κατά της «χαβούζας» στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του 1977-78.
Η Εύη πρέπει να έχει χάσει το μέτρημα σχετικά με το πόσες φορές έκτοτε ήταν υποψήφια δήμαρχος πάντα με την μικρή «Ανθρώπινη Πόλη», πάντα εκλεγόμενη δημοτική σύμβουλος και πάντα αναδεικνυόμενη σε φωνή της αριστερής λογικής αντιπολίτευσης στον μεγάλο αυτόν δήμο της Β’ Πειραιά. Θα ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή και τη Βουλή ήδη από το 2012 αν δεν σημειωνόταν η μεγάλη έκπληξη να εκλεγεί δεύτερη πάνω από αυτή για λίγες δεκάδες ψήφους η Τζένη Βαμβακά, που σε αυτές τις εκλογές υποχώρησε στην τέταρτη θέση. Και τώρα η Εύη Καρακώστα τρίτη ήλθε, μόνο που όπως στην Α’ έτσι και στην Β’ Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις έδρες και η Εύη εκλέχτηκε βουλευτής.
Νίνα Κασιμάτη : Με την εκλογή της Νίνας Κασιμάτη πολλοί έκαναν λόγο για έκπληξη. Ίσως ο μεγάλος αριθμός ψήφων που έλαβε η σχετικά νέα (και κούκλα !) Νίνα να εκπλήσσει κάποιους, αφού εκλέχθηκε δεύτερη, σε σχετικά μικρή απόσταση από τον σταθερά πρώτο Π. Λαφαζάνη. Όσοι όμως θυμούνται το όνομα της αντιλαμβάνονται ότι μόνο έκπληξη δεν ήταν η εκλογή της. Φορέας ενός μεγάλου πολιτικού ονόματος για την περιοχή, κόρη του Γ. Κασιμάτη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του ανθρώπου που εκτός των άλλων έβαλε τα θεμέλια στον πρώτο αθλητικό νόμο του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981, που έφυγε σε πολύ νέα ηλικία, η Νίνα είχε δείξει πως ερχόταν για να μείνει. Για χρόνια με το ΠΑΣΟΚ υποψήφια ήταν και η μητέρα της, ενώ ο θείος της Σταύρος εκλέγεται σταθερά και με αυξανόμενα ποσοστά δήμαρχος από το 2006. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Νίνα Κασιμάτη έχει μόνο το όνομα, καθώς έχει αποδείξει ότι και τσαγανό διαθέτει και τη δική της αυτόνομη πορεία έχει χαράξει. Αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας στην αρχή τη Λ. Κατσέλη και στη συνέχεια δημιουργώντας με άλλα στελέχη την κίνηση «Νέος Αγωνιστής» συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αναδείχτηκε σε μια ισχυρή πολιτική παρουσία όχι μόνο στην περιοχή της.
Σταύρουλα Αντωνάκου : Η νεότερη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που εκλέχθηκε με το Ποτάμι στην Α’ Πειραιά και Νήσων, έχει ίσως το πλουσιότερο αθλητικό βιογραφικό από κάθε άλλον αθλητή που μπήκε στη Βουλή – με εξαίρεση φυσικά τον Πύρρο Δήμα, που ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη Βουλή.
Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια της υδατοσφαίρισης, η Σταυρούλα Αντωνάκου μέσα από την πορεία της ως αθλήτρια έχει ανεβάσει την Ελλάδα στο πιο ψηλό βάθρο. Βέρα Πειραιώτισσα, το χρυσό κορίτσι του πόλο, άλλοτε αρχηγός του Ολυμπιακού και του Εθνικού είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός σε εκλογές μόλις τον περασμένο Μάιο όταν εξελέγη δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του κ. Γιάννη Μώραλη, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Πειραιά της ανέθεσε την αντιπροεδρία του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νεολαίας του δήμου.