Λοξη Ματια

Οι ευρωπαϊκές δράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- του Βασίλη Κορκίδη*

Η ετήσια συνάντηση των ευρωπαίων αντιπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «SME Envoys» πραγματοποιήθηκε φέτος τον Νοέμβριο στην Βουδαπέστη. Η ανταγωνιστικότητα αφορά το πώς οι εταιρείες μπορούν να αποκομίσουν κέρδη και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κέρδος για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Αυτό, καθιστά τόσο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και των κρατών μελών σημαντικό, ώστε να τον πραγματοποιήσουν με τις επόμενες δράσεις τους. Η απάντηση στο ερώτημα «πώς να κάνετε την καλύτερη ρύθμιση να λειτουργεί έξυπνα για τις ΜμΕ;» είναι «Σκέψου πρώτα τους μικρούς της αγοράς και πράξε ανάλογα». Όμως η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει μεταξύ την ευρωπαϊκών οργανώσεων Business Europe, Eurochambres, SMEUnited, EuroCommerce και την GD GROW, ώστε τα αποτελέσματα να αποτυπωθούν στην έκθεση αναφοράς του 2024, σύμφωνα και με την αξιολόγηση των εθνικών ερευνών για τις ΜμΕ.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός SBS, «Small Business Standards», δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τα κύρια επιτεύγματα και τις δραστηριότητες των ειδικών. Στόχος της έκθεσης είναι να τονίσει την προστιθέμενη αξία των εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους φορείς τυποποίησης και στην επιχειρηματική κοινότητα γενικότερα. Η δεύτερη έκθεση υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των προτύπων για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπογραμμίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται με διορατικές εκδηλώσεις για να διασφαλίσουν τις ΜμΕ, ώστε τα συμφέροντα τους να εκπροσωπούνται επαρκώς στη διαδικασία τυποποίησης. Οι ΜμΕ πρέπει να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν την τυποποίηση για την ανάπτυξη τους. Πρέπει να επικεντρωθούν στα στρατηγικά οφέλη της τυποποίησης, στην προώθηση της συμμετοχής τους στην ανάπτυξη προτύπων και στη σύνδεση τους με οργανισμούς τυποποίησης σε όλη την Ευρώπη.

Επόμενη σημαντική δράση είναι να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD) για τις ΜμΕ, αφού ο έμμεσος αντίκτυπος, τις βαραίνει ήδη. Είναι γενική ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι ΜμΕ μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας και των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να υιοθετήσει τα Εθελοντικά Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Βιωσιμότητας για τις μη-εισηγμένες ΜμΕ (VSME) το συντομότερο δυνατό και, από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλιστεί η αποδοχή του προτύπου από την αγορά. Επίσης το «Consumer Law Ready» (CLR) πρέπει να συνεχίσει να παρουσιάζει τις εκπαιδευτικές ενότητες του. Το έργο παρείχε ποιοτικές ενότητες τα τελευταία χρόνια σε τοπικούς εκπαιδευτές για να καθοδηγήσουν τις ΜμΕ ως προς τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία περί καταναλωτών.

Η ενδυνάμωση των ΜμΕ μέσω δεξιοτήτων απαιτεί επίσης δράση στα βασικά σημεία που έχουν τεθεί από την Ενωμένη Επιτροπή Κατάρτισης ΜμΕ. Η συμμετοχή των ΜμΕ σε συζητήσεις δεξιοτήτων αποτελεί προτεραιότητα επιτυχίας. Απαιτείται όμως άμεση συμμετοχή των ΜμΕ στη διαμόρφωση και την εφαρμογή στρατηγικών δεξιοτήτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στα κράτη μέλη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων και τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες της Προέδρου Ursula von der Leyen, όπως η στρατηγική δεξιοτήτων της ΕΕ και του εκπαιδευτικού προγράμματος STEM, που υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα του εξοπλισμού. Το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης με δεξιότητες είναι αυτό που θα μας προστατεύσει στο μέλλον, διασφαλίζοντας ότι οι μοναδικές ανάγκες και οι προκλήσεις των ΜμΕ αντιμετωπίζονται επαρκώς.

Τέλος σημαντική δράση είναι η ενίσχυση των ΜμΕ σε προγράμματα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η αναθεώρηση της Οδηγίας Πλαισίου για τα Απόβλητα (ΟΠΥ) σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για τη διαμόρφωση πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Οι ΜμΕ είναι ο βασικός ιστός του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, αντιπροσωπεύοντας το 99,7% των επιχειρήσεων. Η διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στα προγράμματα του ΤΑΑ μπορεί να ξεκλειδώσει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσουν οι ΜμΕ στα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα. Ενδεχομένως μάλιστα μια τέτοια δράση να αναβιώσει τον ελληνικό κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, που έχει μακρά διαδρομή και τεχνογνωσία στη χώρα μας.

*Άρθρο του προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη