Κύρια σημεία της συνέντευξης του Προέδρου του ΕΒΕΠ
Στο οικονομικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας, μετά την πανδημία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην CCTV. Συγκεκριμένα, ο Β.Κορκίδης υπογράμμισε τα παρακάτω σημεία:
- Η Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε η πανδημία, ξεκινά σήμερα 22 Μαίου την ετήσια σύνοδο του Κοινοβουλίου της. Το γεγονός, που συγκεντρώνει συνήθως 3.000 βουλευτές και 2.000 αξιωματούχους στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, θα δώσει την ευκαιρία στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ανακηρύξει την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
- Το σχέδιο της Κίνας για να διασώσει την οικονομία της βασίζεται σε μία σειρά από πολιτικές και εκστρατείες να πειστεί ο κόσμος να επιστρέψει στην εργασία του, να ενισχυθεί το επιχειρηματικό αίσθημα και η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ στόχος είναι να προστατευτούν οι εταιρείες από ενδεχόμενη χρεοκοπία. Πέραν των δις δολαρίων που ξοδεύει το Πεκίνο για ιατρικές προμήθειες και θεραπείες, η κυβέρνηση ρίχνει χρήματα και σε υποδομές ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επίσης, μείωσε τη φορολογία σε μικρές επιχειρήσεις και ζήτησε από τις τράπεζες να δώσουν δάνεια σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε εταιρείες για να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής κυβέρνησης, από τα τέλη Μαρτίου, πάνω από το 90% των βιομηχανιών λειτουργούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 60%. Το Πεκίνο προωθεί την μείωση του ΦΠΑ από 16% σε 13% για την βιομηχανική παραγωγή, με αποτέλεσμα την μείωση του λειτουργικού κόστους για τις βιομηχανίες του κλάδου. Παράλληλα, η μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους θα συνεχιστεί σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διαχείρισης των προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, καθώς ο ΦΠΑ θα μειωθεί τόσο στις μεταφορές, όσο και στις κατασκευαστικές εταιρίες.
- Οι κρατικές κινεζικές εταιρίες έχουν λάβει οδηγίες να αγοράσουν όλα τα αποθέματα αγροτικών προϊόντων από τις περιοχές της Κίνας που πλήττονται από τη φτώχεια. Μέχρι σήμερα, οι κρατικές εταιρίες της Κίνας έχουν αγοράσει ή έχουν βοηθήσει στην πώληση αγροτικών προϊόντων οικονομικής αξίας 1 δις γουάν, περίπου 131 εκατ. δολαρίων από περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή εποπτείας στο Πεκίνο.
- Η επιδημία του κορωνοϊού κατέστησε σαφές πόσο εξαρτάται η Κίνα από τη παγκόσμια οικονομία αλλά και αντίστροφα, ειδικότερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η αναστολή λειτουργίας πολλών μονάδων παραγωγής έχει ήδη πλήξει κολοσσούς της τεχνολογίας και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής και των πωλήσεων τους. Η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, συνεπεία του οικονομικού πλήγματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Η οικονομική ζημιά που υπέστη η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής της Κίνας, έρχεται μετά από μήνες οικονομικής παράλυσης, καθώς η χώρα ήταν η πρώτη που επέβαλε μαζικά lockdown από τις αρχές Ιανουαρίου σε μία προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
- Το πρόβλημα είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής της Κίνας κατά 17% σήμερα στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιο σημαντικό από την εποχή της πανδημίας SARS το 2002. Ο φόβος επανάληψης τέτοιων προβλημάτων είναι ωστόσο διάχυτος και η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί παγκοσμίως. Δεν πρέπει όμως να υποτιμάμε τις ισχυρές και πολύπλοκες εξαρτήσεις της παγκόσμιας οικονομίας από την Κίνα, που δεν είναι τόσο εύκολο να διακοπούν, όπως ίσως φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Η παραγωγή απλών προϊόντων, έχει ήδη μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες της Κίνας και αλλού. Ως προς τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όμως, των οποίων οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πιο πολύπλοκες, η Κίνα παίζει διεθνώς πιο σημαντικό ρόλο.
- Η σημασία της Κίνας ως τόπου παραγωγής, καθώς αγοράς και πώλησης προϊόντων, αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Δεν αποκλείεται βεβαίως να περιοριστεί στην Κίνα η παραγωγή για την ευρωπαϊκή αγορά, σίγουρα όμως θα αυξηθεί η παραγωγή για την ίδια την κινεζική και την ασιατική αγορά.
- Εκτός αυτού, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι σε τομείς όπως η κατασκευή βιομηχανικών, ηλεκτρονικών και χημικών προϊόντων η Κίνα ελέγχει τις θαλάσσιες εφοδιαστικές αλυσίδες, σημαντικό μέρος της οποίας είναι το λιμάνι του Πειραιά.