Ο κορυφαίος νομοθέτης της Κίνας Τζάο Λετζί εξέφρασε τη δέσμευση της Κίνας να συνεχίσει την παραδοσιακή φιλία με την Ελλάδα και να ενισχύσει την αμοιβαία υποστήριξη κατά την επίσημη επίσκεψη καλής θέλησης στην Ελλάδα, από Τετάρτη έως Σάββατο.
Ο Τζάο, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC), συναντήθηκε στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε συνομιλίες με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου.
Κατά τη συνάντηση με τη Σακελλαροπούλου, ο Τζάο της μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σημειώνοντας ότι από τη σύναψη των διπλωματικών δεσμών πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με υγιή και σταθερό τρόπο.
Ο Τζάο σημείωσε επίσης ότι ο Σι και η Σακελλαροπούλου έστειλαν από κοινού συγχαρητήρια γράμματα στην εναρκτήρια Παγκόσμια Διάσκεψη Κλασικών Σπουδών, υποστηρίζοντας την κληρονομιά, την ανάπτυξη, την ανταλλαγή και την αμοιβαία μάθηση των πολιτισμών, επιδεικνύοντας το αίσθημα ευθύνης δύο αρχαίων πολιτισμών.
Καθοδηγούμενη από την εφαρμογή σημαντικής συναίνεσης που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να προωθήσει την παραδοσιακή φιλία, να υποστηρίζει σταθερά η μία την άλλη και να είναι καλοί εταίροι που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, επιδιώκουν κοινή ανάπτυξη και απολαμβάνουν πολιτιστική συγγένεια, υλοποιώντας από κοινού την Πρωτοβουλία Παγκόσμιου Πολιτισμού και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, δήλωσε ο Τζάο.
Από την πλευρά της, η Σακελλαροπούλου ζήτησε από τον Τζάο να μεταφέρει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της στον Σι. Η Ελληνίδα Πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες πάντα σέβονται και υποστηρίζουν η μία τις μεγάλες ανησυχίες της άλλης και τηρούν τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που θέτουν γερές βάσεις για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων και την εμβάθυνση της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας.
Ως χώρες με αρχαίους πολιτισμούς, οι πολιτιστικές ανταλλαγές και ο διάλογος Ελλάδας και Κίνας βασίζονται σε βαθιά θεμέλια και έχουν αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα, αποτελώντας παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, είπε η Σακελλαροπούλου.
Εξέφρασε την ελπίδα της να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και ο τουρισμός για την επίτευξη αμοιβαίας ανάπτυξης και ευημερίας.
Κατά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, ο Τζάο είπε ότι η επιτυχημένη κρατική επίσκεψη του Σι στην Ελλάδα το 2019 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις. Η Κίνα εκτιμά τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην αρχή της μίας Κίνας και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την εδραίωση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της στρατηγικής επικοινωνίας, την προώθηση των ανταλλαγών και τη συνεργασία, την προώθηση της υψηλής ποιότητας συνεργασίας στο λιμάνι του Πειραιά, την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, τη χρηματοδότηση και τη ναυτιλία και την εμβάθυνση των διαπροσωπικών ανταλλαγών.
Η Κίνα θα διατηρήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Ελλάδα σε πολυμερή πλαίσια για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και την προώθηση της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης, δήλωσε ο Τζάο.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα τηρεί την πολιτική της μίας Κίνας. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να βελτιστοποιεί τις εμπορικές και επενδυτικές της πολιτικές, ελπίζει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ναυτιλία, η τεχνητή νοημοσύνη και ο πολιτισμός και καλωσορίζει τις κινεζικές εταιρείες να εμβαθύνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, είπε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει λόγο για αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε έργα συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού του Πειραιά και υποστηρίζει την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Κίνας για την από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή.
Σε συνομιλίες με τον Τασούλα, ο Τζάο είπε ότι, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των μεγάλων στρατηγικών και αναπτυξιακών στόχων και των δύο χωρών, το NPC της Κίνας είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με το ελληνικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση των φιλικών ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα των νομοθετικών σωμάτων, να μάθει ο ένας από την εμπειρία του άλλου στη νομοθεσία και την εποπτεία στην κοινωνική διακυβέρνηση, την οικολογική προστασία και το άνοιγμα και να εγκρίνει ή να διατυπώσει έγκαιρα νομικά έγγραφα στη διμερή συνεργασία.
Ο Τζάο ζήτησε στενή επικοινωνία και συντονισμό σε πολυμερείς πλατφόρμες όπως η Διακοινοβουλευτική Ένωση. Εισήγαγε επίσης την πρόοδο στην προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού, εκφράζοντας την ετοιμότητα να προχωρήσουμε μαζί με την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της αναζωογόνησης, δίνοντας νέα ζωντάνια στους δύο αρχαίους πολιτισμούς στη νέα εποχή.
Ο Τασούλας είπε ότι τα νομοθετικά σώματα των δύο χωρών μπορούν να καταβάλουν περισσότερες νομοθετικές προσπάθειες για τη διευκόλυνση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και το εμπόριο και τη ναυτιλία για την προώθηση πολιτιστικών και διαπροσωπικών ανταλλαγών.
Πριν από τις συνομιλίες, ο Τζάο έλαβε το χρυσό μετάλλιο του ελληνικού κοινοβουλίου που του απένειμε ο Τασούλας.
Κατά την επίσκεψή του, ο Τζάο παρευρέθηκε επίσης στην τελετή έναρξης της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, περιόδευσε την Περιφέρεια Κρήτης όπου επισκέφθηκε αγροτικά έργα.
Πηγή: CRI Ελληνική Υπηρεσία
Φωτο: Xinhua