Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Π. Παναγιωτίδη «Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και η Κυπριακή Καταστροφή του 1974 – Ένα συγκριτικό αφήγημα», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (12/3) μπροστά σε ένα εξειδικευμένο ακροατήριο, στο Μέγαρο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, στην Αθήνα
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε:
«Το έργο του Χρήστου Παναγιωτίδη, να προσεγγίσει, συγκριτικά, δύο δραματικά και τραυματικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού, αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή στην ψύχραιμη κατανόηση των γεγονότων και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Μέσα από μια γλαφυρή παράθεση των γεγονότων, αποκαλύπτονται οι αδυναμίες, οι κακοί χειρισμοί και, κυρίως, η λανθασμένη ανάγνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων. Η ανικανότητα αντίληψης και ανάλυσης της σκληρής πραγματικότητας. Όλα αυτά οδήγησαν σε σωρεία μεγάλων λαθών, με κατάληξη τις δύο μεγάλες εθνικές καταστροφές. Αυτή η επώδυνη παραδοχή, είναι προϋπόθεση για να αντλήσουμε τα αναγκαία κρίσιμα διδάγματα, με την ελπίδα ότι θα αποτρέψουμε μια ακόμα εθνική καταστροφή. Ειδικά στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό και στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Βενιζελική σοφία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Διότι, όσες φορές ο Ελληνισμός προσέγγισε το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με ρεαλισμό και με σωστή ανάγνωση της διεθνούς γεωπολιτικής πραγματικότητας, κέρδισε. Όσες φορές, όμως, παρέμεινε εγκλωβισμένος σε μύθους, αγνοώντας ταυτόχρονα, το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, πλήρωσε βαρύ τίμημα. Συρρικνώθηκε. Με κορυφαία παραδείγματα την Μικρασιατική Καταστροφή και την Κυπριακή τραγωδία.
Η αξιοπιστία και η καθαρότητα στη στρατηγική στόχευση είναι ισχυρή προϋπόθεση όχι μόνο για μια αποτρεπτική πολιτική, αλλά και για να μπορέσουμε να πείσουμε για τα επιχειρήματά μας. Έτσι ώστε να έχουμε χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα. Μια τέτοια ενεργητική πολιτική ακολουθεί, σήμερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέναντι στην Τουρκία. Με σύνεση και όραμα. Μια ενεργητική πολιτική και όχι μια πολιτική ακινησίας, που επιδιώκει τη συνεργασία και στοχεύει στη συνολική διευθέτηση της μείζονος διαφοράς μας με την Τουρκία. Μια πολιτική που έχει, ήδη, να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, όπως ξέρετε, σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί μια πολυμερής συνάντηση, με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Είναι μια σημαντική συνάντηση η οποία δεν πρέπει να αφεθεί να περάσει χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Επαναλαμβάνω ότι η Κύπρος θα βρεθεί, αργά ή γρήγορα, μπροστά σε σκληρά διλήμματα τα οποία απαιτούν ρεαλιστικές απαντήσεις, συνυπολογίζοντας το ρευστό και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Το βιβλίο του Χρήστου Παναγιωτίδη είναι μια ευκαιρία να δούμε, κατάματα, την σκληρή πραγματικότητα. Και να σκεφτούμε σοβαρά πού θέλουμε να πάμε. Σήμερα. Όχι αύριο. Στόχος μας, να διασώσουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Και να αποτρέψουμε μια ακόμα ολιστική, εθνική καταστροφή.»