Στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση του ερευνητικού έργου «Πράσινη ναυτιλία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (NAVGREEN)» που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2025» συμμετείχε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.) με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Υποναύαρχο Λ.Σ (ε.α) κ. Κωνσταντίνο Γκώνια.
Το καλωσόρισμα και η εισαγωγή στο έργο έγινε από τον Καθηγητή Ε.Μ.Π., κ. Δημήτριο Λυρίδη
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ) κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, το μέλος και ταμίας την Ένωσης Εφοπλιστών Ναυσιπλοΐας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) κυρία Αλεξάνδρα Γκανά και ο δ/ντης του Συνδέσμου Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α) κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας.
Εκ μέρους του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Διονύση Θεοδωράτου, ο διευθυντής του Σ.Ε.Ε.Ν. στο σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια του προέδρου στους συντελεστές εκπόνησης και συμμετέχοντες του ερευνητικού έργου.
Ο κ. Γκώνιας αφού επισήμανε ότι «αναμφισβήτητα οι θαλάσσιες μεταφορές συνεχίζουν να είναι ο ασφαλέστερος, φιλικότερος προς το περιβάλλον και αποδοτικότερος ενεργειακά τρόπος για το παγκόσμιο εμπόριο και τη μεταφορά εκατομμυρίων επιβατών» σημείωσε ότι το ερευνητικό έργο έρχεται και θέτει το τρίπτυχο της περιβαλλοντικής, βιώσιμης και αποδοτικής ναυτιλίας στη σωστή διάσταση.
Αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία της ακτοπλοΐας όπου 115 νησιά εξυπηρετούνται από την ακτοπλοΐα, εκ των οποίων τα 89 αποκλειστικά, καθώς μόνο τα 26 διαθέτουν αεροδρόμιο.
Το 95% της επιβατικής κίνησης των νησιωτικών μας περιοχών εξυπηρετείται χωρίς καμίας μορφής κρατική ενίσχυση ή επιχορήγηση. Το υπόλοιπο αφορά μικρά νησιά που εξυπηρετούνται με συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας (με τη μίσθωση πλοίων) όπου η αποζημίωση του ακτοπλοϊκού πλοίου μετά βίας καλύπτει το λειτουργικό του κόστος.
διαχειρίζεται ως ποσοστό το 16,1% της ευρωπαϊκής ακτοπλοϊκής κίνησης σε σχέση με το 2,2% του πληθυσμού της χώρας μας, έναντι της Ε.Ε.
και στην αντίστοιχη συνεισφορά της στην εθνική οικονομία 11,8 δισεκατομμύρια € ή 5,4% στο ΑΕΠ., τον τουρισμό, την απασχόληση και στη νησιωτικότητα γενικότερα.
Παράλληλα ανέφερε ότι «και η ακτοπλοΐα καλείται σήμερα να ισορροπήσει τρία ζητήματα:
– Την περιβαλλοντική προστασία.
– Την οικονομική βιωσιμότητα (υψηλά λειτουργικά κόστη στο στόλο του ακτοπλοϊκού δικτύου μεταφορών).
– Την κοινωνική προσβασιμότητα (όλοι να έχουν πρόσβαση)» με γνώμονα τη στήριξη της νησιωτικότητας, το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, την ανάδειξη της Ελληνικής σημαίας και του Έλληνα ναυτικού.
Παράλληλα τόνισε την πάγια θέση του Σ.Ε.Ε.Ν. για έναν Ακτοπλοϊκό Χάρτη (MASTER PLAN) ο οποίος «θα πρέπει να έχει στόχο την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου μέσω από συγκεκριμένες πηγές ή πόρους, με ευέλικτα και διαφορετικά εργαλεία χρηματοδότησης όπως ανάλογα συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. με επιδοτήσεις και συγχρηματοδοτήσεις» καθότι όπως ανέφερε «κοινός στόχος όλων μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κοινωνικοοικονομικής συνοχής, της γεωγραφικής συνέχειας, του τουρισμού, της νησιωτικότητας και του πυλώνα στήριξης αυτών, ήτοι της επιχειρηματικότητας των εταιρειών της επιβατηγού ναυτιλίας και των απασχολούμενων, για να ανταποκριθεί μέσω ολιστικών στρατηγικών στη νέα εποχή που διανύουμε και στην εφαρμογή των καινοτόμων, τεχνολογικών εξελίξεων ώστε να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική» συμπληρώνοντας ως προς τον κοινό στόχο «προς τον σκοπό αυτό κινούμαστε όλοι μαζί, ακτοπλοϊκές/ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ενέργειας επιχειρήσεις, Τεχνολογικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικοί Οργανισμοί για τη μείωση των εκπομπών, τη χρήση καθαρών καυσίμων, τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά. μαζί με την Πολιτεία»
Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας αφού ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση συμμετοχής και του Σ.Ε.Ε.Ν. σε μια «εξαιρετική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσίασης ενός σημαντικού ερευνητικού έργου»
Επισήμανε ότι «η πράσινη ναυτιλιακή μετάβαση δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την ενεργειακή ανεξαρτησία, τη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη υψηλά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι επιφανείς της ναυτιλιακής κοινότητας και από φορείς της ναυτιλίας γενικότερα.
Τον συντονισμό του έργου NAVGREEN στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGeneration EU, έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, (Σχολές Ναυπηγών, Μηχανολόγων, Χημικών, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων) με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
Το έργο έχει ως στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας, καθιστώντας την πιο βιώσιμη και αποδοτική με βασικούς στόχους:
– Τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.
– Την ενεργειακή αναβάθμιση των πλοίων και των λιμένων.
– Την ανάπτυξη λύσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
– Τη μελέτη λύσεων για διαφορετικούς τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, για διαφορετικούς τύπους πλοίων όπως σε τακτικές γραμμές, πλοία μικρών αποστάσεων, ποντοπόρα πλοία και άλλα.
– Τη συμμετοχή των λιμένων στην αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας.
– Τη δημιουργία ενός χάρτη προτεινόμενων λύσεων.
limenikanea.gr