Portnet – Ειδήσεις Πειραιά
Θέματα

Μηνύματα κατά του διχασμού Ευρώπης – ΗΠΑ στο τέλος της έκτακτης συνόδου των Παρισίων

Με μηνύματα ενάντια στον διχασμό μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο ζήτημα της Ουκρανίας και προειδοποιήσεις για την επιθετικότητα της Μόσχας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8:30 (ώρα Ελλάδας) η έκτακτη διάσκεψη κορυφής που συνεκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Η σύνοδος είχε ως στόχο να καθορίσει η Ευρώπη τη στάση της μία ημέρα πριν την έναρξη των απευθείας αμερικανορωσικών επαφών στο Ριάντ, οι οποίες αφήνουν την Ευρώπη εκτός του τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, η οποία μπορεί να βασίζεται σε μας». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία με καταναγκαστικό τρόπο, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο Σολτς αναχώρησε νωρίτερα από τη λήξη της συνόδου λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων, αλλά πριν φύγει, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις ΗΠΑ: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαίρεση σε θέματα ασφάλειας και ευθύνης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι ενεργούμε πάντα μαζί και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Οι δηλώσεις των ηγετών
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε: «Κατανοούμε ότι οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται σε νέο στάδιο», ζητώντας ταυτόχρονα στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, εξέφρασε την ανησυχία της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες. «Δυστυχώς, η Ρωσία απειλεί πλέον ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας: «Μία γρήγορη εκεχειρία θα έδινε στη Ρωσία την ευκαιρία να στρατιωτικοποιηθεί ξανά και να επιτεθεί στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ, από την πλευρά του, τόνισε: «Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας. Είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη συνολικά», υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη στην Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας. «Μόνο μια διαρκής ειρήνη που προστατεύει την κυριαρχία της Ουκρανίας θα αποτρέψει τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον», πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)