Παραλιακα

Με ένα εκατομμύριο στα 25 του έγινε Ωνάσης!

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι μια προσωπικότητα που έχει μείνει στην ιστορία. Και φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι ήταν πολύ πλούσιος. Αλλά πότε έβγαλε ο Ωνάσης ο πρώτο του εκατομμύριο;

Αυτό έγινε σε πολύ νεαρή ηλικία. Όπως σημειώνει το exclusive life magazine, το 1930 ο Αριστοτέλης Ωνάσης κέρδισε το πρώτο του εκατομμύριο δολάρια στη ναυτική βιομηχανία, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Στη συνέχεια ήρθε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το 1932, είχε γίνει αρκετά δυνατός επιχειρηματίας, καθώς είχε ήδη πετρελαιοφόρα και φαλαινοθηρικά πλοία, επεκτείνοντας την επιχείρησή του διεθνώς.

Ο ίδιος εφάρμοζε κάποιους κανόνες που τον βοήθησαν να γίνει πολύ πλούσιος. Σε παλαιότερο άρθρο, είχαμε παραθέσει τους 4 κανόνες που εφάρμοζε και τον έκαναν πλούσιο. Έτσι όπως τους εντόπισαν οι New York Times.

Νο1: Έπαιρνε τεράστια ρίσκα. «Όλη μου η ζωή έχει υπάρξει ένα τρομερό στοίχημα», είχε πει ο ίδιος.

Δεύτερο μυστικό, σύμφωνα με τους New York Times, ήταν ο «δημιουργικός δανεισμός» και η ικανότητα του Έλληνα μεγιστάνα να βρίσκει νέους τρόπους να αποκτά τεράστια ποσά από τα χρήματα των άλλων. Από το 1947 κιόλας, ο Ωνάσης είχε καταφέρει να δανειστεί 40 εκατ. δολάρια από την Metropolitan Insurance Company, χωρίς να δώσει ούτε μια δεκάρα σε προσωπικές εγγυήσεις. Όπως εξηγεί το δημοσίευμα σχετικά με αυτή τη συμφωνία που αφορούσε το πετρέλαιο: «Οι συνέπειες αυτής της ιδέας ήταν επαναστατικές. Ουσιαστικά, οι θεσμοί δάνειζαν όχι στον Ωνάση αλλά στην εταιρεία πετρελαίου. Η αμοιβή ναύλωσης που πλήρωνε η εταιρεία πετρελαίου θα μπορούσε να «ανατεθεί» στην τράπεζα χωρίς να περάσει από τα χέρια του Ωνάση. Υπήρχε ελάχιστο ή καθόλου ρίσκο». Σημειώνεται ότι ήδη από το 1933 ο Έλληνας επιχειρηματίας δραστηριοποιούνταν έντονα στο πεδίο του πετρελαίου.

Τρίτο ήταν το ότι… δεν πλήρωνε φόρους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ωνάσης υπήρξε ένας πρωτοπόρος της νόμιμης φοροαποφυγής, αφού χρησιμοποιούσε τη Λιβερία, τον Παναμά, το Μονακό και το Λιχτενστάιν ήδη από τη δεκαετία του 1930, δηλαδή δύο ολόκληρες δεκαετίες πριν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις «ανακαλύψουν» αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους.

Και τέταρτον, δεν υπέκυψε ποτέ στον πειρασμό του να βάλει τις επιχειρήσεις του στο χρηματιστήριο, αλλά διατήρησε προσωπικά τον έλεγχο και την ιδιοκτησία της αυτοκρατορίας του, έως το τέλος.

itspossible.gr