Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο λιμάνι

olp ktirio dioikhsis

 

Ενώ αναμένεται εντός της ημέρας το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Cosco, που είναι η μόνη που έχει υποβάλλει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο με τους εργαζόμενους να αντιδρούν, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να θεωρούν ότι το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης δεν είναι «ώριμο» και το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών να υποστηρίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την παραχώρησή τους.

Αυτή η «τρικυμιώδης κατάσταση» αποκαλύπτει και τις πολιτικές αντιφάσεις της κυβέρνησης (ή κέντρων μέσα σ’ αυτήν) σχετικά με το εξαιρετικά σημαντικό από κάθε άποψη ζήτημα της πώλησης του ΟΛΠ. Γιατί πέρα από τους εργαζόμενους, ΟΜΥΛΕ και Ένωση Λιμενεργατών, που έχουν εξ αρχής διαφωνήσει για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος στον ΟΛΠ, εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ποια ακριβώς είναι η κυβερνητική πολιτική και ποιος την εκφράζει. Το υπουργείο Ναυτιλίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, που άλλωστε έχει διοριστεί από την κυβέρνηση ή το ΤΑΙΠΕΔ, που επίσης έχει διοριστεί από την κυβέρνηση και έχει την κυριότητα του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών;

Στην πορεία από τις εκλογές του Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, αυτό που έχει γίνει φανερό είναι πως η πολιτική ηγεσία του υπ.Ναυτιλίας επιλέγει να υιοθετεί μια τακτική καθυστερήσεων σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ που θέλει να κινούνται πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Μάλιστα, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι, στο ΔΣ του ΟΛΠ έμειναν κάποια στελέχη που πρόσκεινται στη ΛΑΕ του Π.Λαφαζάνη, τα οποία δεν κρύβουν πως πολιτικός τους στόχος θα ήταν η ακύρωση της διαδικασίας.

Απότοκος αυτού του παζλ ήταν και η ιλαροτραγωδία που παίχτηκε τη Δευτέρα το απόγευμα κατά την περιπετειώδη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ. Το οποίο επρόκειτο να εξετάσει και να εγκρίνει το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης. Κατ’ αρχήν, λίγο μετά τις 2, υπήρξε ένα τηλεφώνημα ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτίριο Διοίκησης του ΟΛΠ, οπότε μέχρι να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ότι ήταν φάρσα πέρασαν σχεδόν δυο ώρες από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του ΔΣ. Συμφωνήθηκε να γίνει η Συνεδρίαση την Πέμπτη και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ και εντεταλμένο σύμβουλο στο ΔΣ του ΟΛΠ, αφού εκείνος αποχώρησε, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά ότι άλλαξαν τα σχέδια και η συνεδρίαση γινόταν κανονικά! Στη συνεδρίαση επίσης δεν βρισκόταν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αλλά και άλλα μέλη του ΔΣ που απουσίαζαν, τα οποία όμως είχαν εξουσιοδοτήσει να ψηφίσουν εκ μέρους τους μέλη του ΔΣ τα οποία ήταν παρόντα.

Τελικά, με ψήφους 6-5 αποφασίστηκε να εξεταστεί η εγκυρότητα του σχεδίου της Σύμβασης Παραχώρησης στη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη. Οι 5 που μειοψήφισαν και ουσιαστικά ήθελαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας να μη θεωρηθεί ικανοποιητικό το σχέδιο και δι’ αυτού του τρόπου να μπλοκάρουν ή τουλάχιστον να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο άνοιγμα της προσφορά ς της Cosco, ήταν εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων Γ.Γεωργακόπουλο και Ν.Γεωργίου (που ευλόγως υιοθέτησαν αυτή την τακτική), δύο μέλη του ΔΣ, οι Στ.Κοιλάκος και Λία Φράγκου, αλλά και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Στ.Κυραμαργιός!

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά το λιμάνι, υποστηρίζουν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει έστω και για διαδικαστικό ζήτημα τέτοιος διχασμός με οριακή πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ. Επιπλέον άλλοι παράγοντες σημείωναν το θεσμικά πρωτοφανές: να λαμβάνεται μια απόφαση για ένα ζήτημα στο οποίο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ψήφισε την α’ πρόταση, ο αναπληρωτής του τη β’, ενώ απουσίαζε ο εντεταλμένος σύμβουλος και εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου!

Οι εργαζόμενοι

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ αναφέρουν τα εξής:

"Όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, πέραν της συνολικής διαφωνίας, ως προς την πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου, η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, με βάση την οποία κατατέθηκαν οικονομικές προσφορές, στερείται παντελώς νομιμότητας.

Σήμερα 11/1/2016 είχε προσδιοριστεί ΔΣ/ΟΛΠ με θέμα «Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ» και είχαν κατατεθεί, όπως είχε ζητηθεί από μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ, όλη η αλληλογραφία από το 2014 μέχρι σήμερα, καθώς και επιστολή του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία αμφισβητούν ευθέως την αναφορά στην Σύμβαση Παραχώρησης που είχε καταθέσει επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ/ΟΛΠ και συγκεκριμένα την παρ. στ’, όπου ψευδώς αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι υπήρξε θεσμοθετημένος διάλογος και ότι δήθεν κατέληξε σε οριστικοποίηση της παρούσας σύμβασης.

Με αφορμή περίεργη φάρσα, περί τοποθέτησης βόμβας στο κτίριο του ΟΛΠ και έρευνας από την αστυνομία, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει από το ΔΣ/ΟΛΠ, ενώ όλα τα μέλη ήταν παρόντα ή είχαν καταθέσει νόμιμες εξουσιοδοτήσεις.

Το ΔΣ/ΟΛΠ συνεδρίασε και αφού εξέτασε το θέμα αποφάνθηκε ομόφωνα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης.

Είναι πλέον φανερό ότι η κατάθεση προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών βρίσκεται στον αέρα, αφού στηρίζεται σε αυθαίρετα και αναληθή στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτεται η σκανδαλώδης συναλλαγή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO.

Εγείρεται μείζον πολιτικό και νομικό θέμα, πέραν της ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ. Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση και να σταματήσει το ξεπούλημα του ΟΛΠ. Η ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ είναι και ευθύνη της Κυβέρνησης, όσο καλύπτει αυτές τις μεθοδεύσεις.

Επιχειρείται η πώληση του ΟΛΠ με εκβιαστικές και αυθαίρετες ενέργειες που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με τις κοινωνικές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το μείζον αυτό θέμα, θα εντείνουν τον ΑΓΩΝΑ για την αποτροπή της επιχειρούμενης πώλησης. Δεν πρόκειται να αποδεχτούν εκβιασμούς και εκφοβισμούς."

eep logo