ΟΛΠ: Μια χρήσιμη καθυστέρηση

limani peiraia pano poli

Το αίτημα του ΥΕΝ Θ.Δρίτσα να παραχωρηθούν περίπου 50 κτίρια ιδιοκτησίας ΟΛΠ στο Ελληνικό Δημόσιο, να εγκαθιδρυθεί Δημόσια Αρχή Λιμένων, να εξαιρεθεί από την προς παραχώρηση περιουσία της εταιρείας το Πορθμείο Περάματος- Σαλαμίνας, να εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, ιδίως στη ΝΕΖ, μέχρι το 2052 (!) μπορεί να ξαφνιάζει, αλλά μπορεί και να «βολεύει» όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα η εφημερίδα των Συντακτών και η καλή συνάδελφος Χριστίνα Παπασταθοπούλου, στο πλαίσιο της τακτικής αλληλογραφίας ΥΕΝ – ΤΑΙΠΕΔ, η τελευταία επιστολή από το Υπουργείο Ναυτιλίας συμπυκνώνει τις γνωστές ενστάσεις του υπουργού Θ.Δρίτσα για την πώληση του ΟΛΠ.
Πλην όμως, αν επιβεβαιωθεί ότι στη συγκεκριμένη επιστολή ο υπουργός Ναυτιλίας ζητεί να «παγώσει» ο διαγωνισμός μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του υπουργείου, αυτό είτε συνιστά μια «βολική» καθυστέρηση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε μια μείζονος σημασίας πολιτική διαφοροποίηση του Θ.Δρίτσα.

Στην πρώτη περίπτωση, η καθυστέρηση που θα προέκυπτε θα βόλευε όλους:
Την πολιτική ηγεσία του υπ.Ναυτιλίας που θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ακόμη τουλάχιστον δεν πουλήθηκε ο ΟΛΠ.
Τους υποψήφιους επενδυτές που θα είχαν πλέον χρόνο να καθυστερήσουν να υποβάλλουν τη δεσμευτική τους πρόταση μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση,
αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ που θα απέφευγε τον ενδεχόμενο σκόπελο της μη υποβολής αξιοπρεπούς προτάσεως εκ μέρους των φερέλπιδων επενδυτών – το τελευταίο ενδεχόμενο θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό από κύκλους της αγοράς.

Στη δεύτερη εκδοχή, η διατύπωση αυτή συγκεκριμένα τη στιγμή των ενστάσεων του αρμόδιου υπουργού προς το ΤΑΙΠΕΔ ενδεχομένως να συσχετίζεται με τις γνωστές διαφωνίες του όχι μόνο με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική επί των λιμένων, αλλά και γενικότερα – για παράδειγμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η πολιτική διαδρομή του Θ.Δρίτσα δεν θα του επιτρέψει να υπερψηφίσει ένα «βάρβαρο» ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπως αυτό που κυοφορείται.

Την Τρίτη το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Με δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει πως η ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν το τελευταίο «οχυρό» άμυνας και εν συνεχεία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας θεωρείται βέβαιον ότι η «συνήθης αλληλογραφία» ΥΕΝ – ΤΑΙΠΕΔ θα απασχολούσε ιδιαιτέρως το Διοικητικό Συμβούλιο του τελευταίου. Εκείνο που δεν είναι καθόλου βέβαιο είναι ποιο είναι τελικά εκείνο το κέντρο εξουσίας μέσα στην κυβέρνηση που καθορίζει την κυβερνητική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά σημειώνει ότι το γεγονός πως δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ επηρεάζει καθοριστικά τόσο το ύψος της όποιας προσφοράς όσο και τον αριθμό των υποψήφιων επενδυτών.

eep logo