Σε δύο χρόνια ανεφοδιασμός πλοίων με LNG στον Πειραιά!

lng ship

Ο ΟΛΠ ετοιμάζεται για την προώθηση του νέου καύσιμου στον κλάδο της ναυτιλίας

Έτοιμο να ανεφοδιάσει τα πρώτα πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο στα τέλη της επόμενης χρονιάς θα είναι το λιμάνι του Πειραιά. Όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον ΟΛΠ ,το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης της χρήσης του LNG στον κλάδο της ναυτιλίας Poseidon Med II, θα είναι σύντομα έτοιμο να χρησιμοποιεί την πιο ώριμη τεχνολογία καυσίμου που μπορεί να βοηθήσει τη ναυτιλία να αντεπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Όπως, άλλωστε, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης είναι σημαντικό για τη ναυτιλία να εξετάσει τη λύση του φυσικού αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, υπό το φως της νέας νομοθεσίας ΙΜΟ 2020.

Στην αρχή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία ανεφοδιασμού για προσδεμένα πλοία, μέσω φορτηγού (truck to ship) ενώ από τα τέλη του 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα ανεφοδιασμού στη θάλασσα με ειδικά διαμορφωμένα πλοία (ship to ship).

Στο πρόγραμμα Poseidon Med II συμμετέχουν 26 εταίροι από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, που εκπροσωπούν το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και συνεργάζονται υπό το συντονισμό της ΔΕΠΑ με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς hub για το καύσιμο στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θέτει τις βάσεις για μια βιώσιμη αλυσίδα προμήθειας LNG στην πιο κατάλληλη στιγμή καθώς έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι από την ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο πλαίσιο της ημερίδας, το λιμάνι του Πειραιά έχει ολοκληρώσει μια σειρά από μελέτες και πλέον η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για τον ανεφοδιασμό με LNG έχει ενταχθεί ως ένθετο στο επενδυτικό master plan.

Τα ατού του φυσικού αερίου ως καυσίμου της ναυτιλίας, δεν περιορίζονται μόνο στο περιβαλλοντικό σκέλος, αλλά επεκτείνονται και στο κόστος. Όπως αναφέρθηκε, το κόστος φυσικού αερίου στα 17 ευρώ η μεγαβατώρα, ισοδυναμεί με 230 έως 250 δολάρια τον τόνο συμβατικού καυσίμου, κόστος που είναι πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με το πετρέλαιο.

Ως προς τα περιβαλλοντικά οφέλη, το φυσικό αέριο αποτελεί το μοναδικό καύσιμο που ήδη βρίσκεται σε χρήση και μηδενίζει ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, και τα οξείδια του αζώτου ενώ οδηγεί σε μείωση κατά 20 έως 25% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, σημειώθηκε ότι ένα ακόμη πλεονέκτημα του LNG είναι ότι αποτελεί μια λύση που προσφέρει μακροχρόνια βιωσιμότητα καλύπτοντας όχι μόνο υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

 

eep logo