ΕΕΕ: Διεθνής πρωτοβουλία για τις επιπτώσεις στη ναυτιλία από τον κορονοϊό

veniamis white

Λόγω της υπολειτουργίας των κινεζικών ναυπηγείων

Με μία διεθνούς εμβέλειας παρέμβαση της, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, επιχειρεί να δώσει λύση σε προβλήματα που έχουν προκύψει για την παγκόσμια ναυτιλία λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και της υπολειτουργίας των κινεζικών ναυπηγείων.

Ειδικότερα επειδή τα ναυπηγεία της Κίνας υπολειτουργούν εκατοντάδες πλοία δεν μπορούν να κάνουν την ετήσια επιθεώρησή τους, δεξαμενισμούς ή και επισκευές.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με επιστολές της προς τον Έλληνα Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τους Υπουργούς Ναυτιλίας της Μάλτας, του Παναμά, της Λιβερίας, των Bahamas και των Marshall Islands θέτει επί τάπητος το ζήτημα αυτό και ζητά την λήψη μέτρων.

Στην επιστολή της μεταξύ άλλων αναφέρει:
Η ενδημία του κορονοϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα που αφορούν στα πλοία που καταπλέουν ή έχουν προγραμματίσει να καταπλεύσουν σε λιμένες της Κίνας ή χωρών της Ν.Α. Ασίας, που γειτνιάζουν με αυτήν. Μεταξύ των ανωτέρω περιπτώσεων, συγκαταλέγονται και φορτηγά πλοία μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που έχουν προγραμματίσει επιθεωρήσεις για την ανανέωση / θεώρηση των πιστοποιητικών τους, που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις ή από εθνικούς κανονισμούς, οι οποίες συνήθως προϋποθέτουν δεξαμενισμούς και επισκευές των πλοίων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρέχεται η σχετική ευχέρεια από την ισχύουσα νομοθεσία, να αντιμετωπίσει με ευρύ πνεύμα σχετικά αιτήματα που θα υποβληθούν αρμοδίως από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και αφορούν σε παράταση πιστοποιητικού ή ολοκλήρωση του χρόνου επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων. Επίσης, να τύχει εφαρμογής να συμπεριλάβει στις περιπτώσεις Ανωτέρας Βίας και την αδυναμία ή δυσκολία προσέγγισης σε λιμένες της Κίνας και τις συνεπαγόμενες εκ των λόγων τούτων καθυστερήσεις.

Επίσης η ΕΕΕ με ανάλογη επιστολή της ζητάει τα ίδια από τους νηογνώμονες.

theseanation.gr

eep logo