Κόστος 350 εκατ δολάρια την βδομάδα για την ναυτιλία λόγω κορονοϊού

naftilia fortotes containes

Δεκάδες δρομολόγια ακυρώνονται σε όλο τον πλανήτη

O κοροναϊός έχει κοστίσει ήδη περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια τη βδομάδα στις ναυτιλιακές, καθώς υπολογίζεται πως η μείωση στις μεταφορές έφτασε τα 350.000 teu την εβδομάδα με δεκάδες δρομολόγια να έχουν ακυρωθεί ανα τον πλανήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Sea-Intelligence.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως λόγω της αναταραχής και ουσιαστικά της στάσης εμπορίου επι βδομάδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουαρίου, από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα υπάρξει έλλειμμα διαθέσιμης χωρητικότητας και συνεπακόλουθα αυξημένοι ναύλοι.

Την περασμένη εβδομάδα οι αναλυτές της Alphaliner προειδοποίησαν ότι ο κοροναϊός θα μειώσει τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων στα κινεζικά λιμάνια - συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ - κατά περισσότερο από 6 εκατ. Teu το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αυτή η συρρίκνωση του όγκου αναμένεται να μειώσει την παγκόσμια αύξηση του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων κατά τουλάχιστον 0,7% για ολόκληρο το έτος.

"Ο πλήρης αντίκτυπος της επιδημίας του κινεζικού κοροναϊού στους όγκους των εμπορευματοκιβωτίων δεν θα είναι πλήρως μετρήσιμος έως ότου οι λιμένες αναγγείλουν τους αριθμούς διέλευσης για το πρώτο τρίμηνο, αλλά τα δεδομένα που συγκεντρώνονται εβδομαδιαία για ελλιμενισμούς πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε βασικούς κινέζους λιμένες δείχνουν ήδη μείωση άνω του 20% τον Ιανουάριο ", προειδοποίησε ο Alphaliner στην τελευταία εβδομαδιαία του έκθεση.

maritimes.gr

Pin It