Ακίνητα του υπ.Εργασίας στον Πειραιά: Τι ακριβώς γίνεται!

miaouli ktirio apokl

Ανακριβή δημοσιεύματα και πραγματικότητα

 

Καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε να αξιοποιηθούν επιτέλους μια σειρά από ακίνητα Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΑΕΔ μετά την Αθήνα και στον Πειραιά, μοιραία είδαν το φως μια σειρά από δημοσιεύσεις και αναδημοσιεύσεις (μεταξύ των οποίων και του Portnet) που όμως εν πολλοίς εμπεριέχουν ανακρίβειες.

Το Portnet πραγματοποίησε βαθύτερη πρωτογενή έρευνα και είναι σε θέση να δημοσιοποιήσει με ασφάλεια το πώς έχει η κατάσταση σήμερα με βάση την εισήγηση που έχει στα χέρια της, ήδη από τον Μάιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Μέγαρο ακτής Μιαούλη 17-19

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, η πιο «προχωρημένη» υπόθεση αξιοποίησης είναι εκείνη που αφορά το Μέγαρο της ακτής Μιαούλη 17-19, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με δύο υποψήφιους για την αξιοποίησή του. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και το Enterprise Greece με την υπό ίδρυση Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το πενταόροφο μεταπολεμικό αυτό κτίριο «πάνω» στο λιμάνι, είναι σήμερα ολοκληρωτικά κενό! Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί λειτουργεί μόνο ένα μικρό γραφείο σε κάποιον όροφο και μόνο ένα κατάστημα αναψυχής σε ένα από τα οκτώ καταστήματα της ισόγειας στοάς του. Επιπλέον, το κτίριο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως για τη στέγαση γραφείων και υπηρεσιών στους ορόφους. Ακόμη, υπάρχει σκέψη η ενδιαφέρουσα στοά του ισογείου, με έξοδο στην παραλία, να αξιοποιηθεί με τρόπο ανάλογο με τη Στοά των Εμπόρων στην Αθήνα.

Έπαυλη Αξελού στην Καστέλα

Για την Έπαυλη Αξελού στην Καστέλα ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το ΤΣΜΕΔΕ για την - επιτέλους αξιοποίηση της. Η έπαυλη είναι κληροδότημα της διαθήκης Αξελού το 1962. Αποτελείται από έπαυλη και μεγάλο οικόπεδο με θέα τη θάλασσα, στην ακριβότερη περιοχή κατοικιών του Πειραιά. Η έπαυλη καταστράφηκε από πυρκαγιά και το κτίριο, αν και διατηρητέο, αφέθηκε να καταρρεύσει. Το κληροδότημα ελέγχεται από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, με διοικήσεις που –παρά τις προσπάθειες δημοτικών αρχών και μηχανικών – να αξιοποιηθεί, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Υπάρχουν υποψίες για τη νομιμότητα και τις σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή την αδράνεια και γι’ αυτό προκρίνεται η επαναφορά σε μια «νόμιμη κανονικότητα», ώστε να ανοίξει θέμα χρήσης και μεθοδολογίας επισκευής του ακινήτου.

Το ΝΑΤ και το νοσοκομείο στην Πεντέλη

Το Μέγαρο του ΝΑΤ (ή Μέγαρο των Τραπεζών) του 1936, από τα πλέον ιστορικά δημόσια κτίρια του Πειραιά, είναι ως γνωστόν μοιρασμένο σε δύο τμήματα. Στο νότιο (4.000 τμ), που ανήκει στο ΝΑΤ, λειτουργεί πλήρως από τις υπηρεσίες του. Το δίδυμό του βόρειο (επίσης 4.000 τμ) ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και είναι ανενεργό.
Η πρόταση που έχει το υπουργείο Εργασίας είναι η εξαγορά του βόρειου τμήματος για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου Μεγάρου δημόσιας διοίκησης. Προκαταρκτικό ενδιαφέρον για τη μεταφορά εκεί του Δημαρχείου έχει δείξει η Δημοτική Αρχή Πειραιά.

Τέλος, έχει αρχίσει μία συστηματική διερεύνηση με το ΝΑΤ και το Υπουργείο Υγείας για την επαναλειτουργία του μεγάλου νοσοκομείου ΝΙΕΝ στην Πεντέλη και την απόδοση του δάσους στον Δήμο Πεντέλης ως περιαστικού πάρκου.

Συνολικά 33 ακίνητα

Το πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον Πειραιά αναφέρεται σε 33 ακίνητα, με συνολική επιφάνεια 75.000 τμ. Από αυτά, περίπου 15-16.000 τμ, σχεδόν το 27%, είναι κενά ή υπολειτουργούν. Από εκείνα που μισθώνει το δημόσιο, σχεδόν το 40% του συνόλου, ο μεγαλύτερος χρήστης τους είναι το υπουργείο Ναυτιλίας.

Μόνο το ΝΑΤ, το Μέγαρο Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου (δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο) και το κτίριο που σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία της Hellenic Seaways στην πλατεία Καραϊσκάκη είναι διατηρητέα. Τα περισσότερα είναι λειτουργικά κτίρια, οικοδομημένα από ’50 μέχρι το ’80, ενώ υπάρχουν και τρία – σχετικά μικρά – οικόπεδα (τα δύο με μεγάλη εμπορική αξία) που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Οι μελετητές εκτιμούν ότι ορισμένα μεταπολεμικά κτίρια στο κέντρο μπορούν να λειτουργήσουν ως κατοικίες, ενώ δυο-τρία ακόμη να φιλοξενήσουν χρήσεις τουρισμού – κυρίως boutique hotel.

Εκτός από το ΝΑΤ, το Μέγαρο της ακτής Μιαούλη 17-19 και την έπαυλη Αξελού, η καταγραφή και η μελέτη της Ομάδας Εργασίας εστιάζει ακόμη στην Εστία Ναυτικών, το Εργατικό Κέντρο και το πάρκο του Παλαιού Ταχυδρομείου.

Για την Εστία εκτιμάται ότι υπάρχει δυνατότητα, διατηρώντας ακέραιο το σκοπό του, να αξιοποιηθεί το μεγάλο κενό ισόγειο, να αναβαθμιστούν οι υποδομές φιλοξενίας και να ενταχθούν κι άλλες κατηγορίες ναυτικών στους δικαιούχους.
Για το Εργατικό Κέντρο (πάνω από την πλατεία Ιπποδαμείας) προτείνεται η διατήρηση ακριβώς της ίδια ς χρήσης με αναβάθμιση του κτιρίου και αξιοποίηση του – νεκρού σήμερα – ισογείου για κοινωφελείς χρήσεις και για το πάρκο-οικόπεδο της πρώην Σχολής Ευελπίδων και μετέπειτα ΙΚΑ (απέναντι από το νεοκλασικό Παλιό Ταχυδρομείο) έκτασης τριών στρεμμάτων προτείνεται η θεσμική ολοκλήρωση της παραχώρησής του στον Δήμο Πειραιά.

Για τα τρία οικοδομήσιμα οικόπεδα, στην Πειραϊκή, στον Άγιο Σπυρίδωνα και στου Κεράνη, προτείνεται η εκμίσθωσή τους ή η αντιπαροχή με αντάλλαγμα χώρους επωφελείς για τους ΦΚΑ.

Τέλος υπάρχουν τρία ερειπωμένα διατηρητέα κτίρια. Ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικό στην περιοχή του Δημοτικού, 900 τμ., ένα τριώροφο εμπορικό νεοκλασικό με κενά ισόγεια καταστήματα στη Γούναρη 1.800 τμ. Και ένα μεσοπολεμικό μοντερνιστικό διώροφο 400 τμ. σε εμπορική οδό στο Πασαλιμάνι. Και για τα τρία αποκλείονται τα σενάρια αποχαρακτηρισμού τους, προκρίνεται η επισκευή τους και η διάθεσή τους για εκμίσθωση ή αντιπαροχή με αντάλλαγμα χώρους επωφελείς για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση οδικού χάρτη για την αξιοποίηση των ανενεργών ή υπολειτουργούντων ακινήτων του Πειραιά με στόχο μια win-win λύση. Από τη μια την υποστήριξη της προσπάθειας αναβίωσης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου του Πειραιά και από την άλλη την εξασφάλιση οικονομικού οφέλους για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΑΕΔ.

Pin It

eep logo