Πρόσθετη χρηματοδότηση 8,7 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό λιμανιών

limani volou cruiseships

Συστηματική καταγραφή  των έργων από την Γενική Γραμματεία Λιμένων υπό τον ΓΓ Χρήστο Λαμπρίδη 

 

H Γενική Γραμματεία Λιμένων υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα Χρήστου Λαμπρίδη προχώρησε στη συστηματική καταγραφή μέσω των Φορέων Διαχείρισης των Λιμανιών του συνόλου των έργων μικρής κλίμακας που είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν αμέσως

Ενα συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης των λιμανιών της χώρας, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα και να ικανοποιηθούν ανάγκες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία τους, βρίσκεται εδώ και καιρό σε πλήρη εξέλιξη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας μέσω της Γενικής Γραμματείας Λιμένων.

Παράλληλα δρομολογούνται οι αναγκαίες ενέργειες εξασφάλισης χρηματοδότησης για την εκπόνηση έργων προκειμένου να εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο Διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια των Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS Code) ιδιαίτερα στα λιμάνια που υποδέχονται διεθνείς και επιβατικούς πλόες.

Μέχρι σήμερα σε ετήσια βάση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εγκρίνεται η χρηματοδότηση 4,4 εκατ. ευρώ για έργα μικρής κλίμακας που αφορούν κυρίως αναβαθμίσεις, επισκευές και συντηρήσεις σε λιμάνια.

Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Λιμένων υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα Χρήστου Λαμπρίδη προχώρησε στη συστηματική καταγραφή μέσω των Φορέων Διαχείρισης των Λιμανιών του συνόλου των έργων μικρής κλίμακας που είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν αμέσως.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε κατάλογος τεχνικών δελτίων, όπου καταγράφονται από τους Φορείς Διαχείρισης των Λιμένων αναλυτικά και με στοιχεία οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και οι οποίες ανέρχονται σε έργα αξίας 23 εκατ. ευρώ.

Διαδικασία που σύμφωνα με πληροφορίες οδήγησε στη δυνατότητα -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης- της αύξησης της χρηματοδότησης των έργων για το 2018 κατά 8,7 εκατ. ευρώ, πέραν των περίπου 4,4 εκατ. που ήταν προγραμματισμένο να δοθούν μέσω του ΠΔΕ.

Ηδη έχει ανακοινωθεί στους Φορείς Διαχείρισης Λιμένων που έχουν επιλεγεί να ενσωματώσουν τα τεχνικά δελτία των έργων για την αξιοποίηση αρχικά των 8,7 εκατ. ευρώ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του e-ΠΔΕ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στους Φορείς Διαχείρισης που έχουν ενημερωθεί να «ανεβάσουν» έργα τους στο e-ΠΔΕ είναι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Θάσου, Ερμιονίδας, Ιου, Χίου, Αίγινας, Ρεθύμνου, Λήμνου, Πάτμου, Σύρου, Λέσβου, Σάμου, Πάρου-Αντίπαρου, Λευκάδας, Μυκόνου, Τήνου, Ανδρου, οι Οργανισμοί Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Κέρκυρας, Πατρών, Εύβοιας, Βόλου κ.ά.

Υπολογίζεται ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου, μόλις εγκριθεί η πληρότητα των τεχνικών δελτίων από τα συναρμόδια υπουργεία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα φάση επιλογής έργων από τη βάση δεδομένων με την ανακοίνωση πρόσκλησης στους Φορείς Διαχείρισης για υποβολή έργων για τις χρηματοδοτήσεις ύψους 4,4 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλείας ΙSPS, η Γενική Γραμματεία Λιμένων σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης Λιμένων έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των αναγκών σε εξοπλισμό και βρίσκεται σε συνεργασία μέσω της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου με τις διαχειριστικές αρχές προγραμμάτων για τη χρηματοδότησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί σχετική πρόσκληση προς τους Φορείς Διαχείρισης από το Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ που θα αφορά σημαντικά λιμάνια της χώρας (μεταξύ άλλων των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Ηρακλείου κ.ά.). Συνολικά έχουν καταγραφεί έργα αξίας 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθούν έργα αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Τέλος, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων μελετών, καθώς σημαντικά λιμάνια της χώρας δεν έχουν εκπονήσει τις προβλεπόμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στοιχείο που εμποδίζει μεταξύ άλλων τη γρήγορη εκτέλεση έργων αναγκαίων για τη λειτουργία τους.

Για τον σκοπό αυτόν και με στόχο την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, με έγγραφό του ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης προς τους Φορείς Διαχείρισης Λιμένων έχει θέσει προθεσμία μέχρι και τις 27 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις.

Πηγή: efsyn.gr

eep logo