Εμμονές, fake news και παράδοξες συμμαχίες...

krouazieroploia sxolh dokimon

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, που συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης, ετοιμάζει η κίνηση «Λιμάνι φιλικό στην πόλη» 

Σε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, που συνεδριάζει την Τετάρτη το απόγευμα, καλεί η κίνηση «Λιμάνι φιλικό στην πόλη» η οποία αντιδρά στην προοπτική δημιουργίας προβλήτας για δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά. Δικαίωμα κάθε συλλογικότητας φυσικά είναι να έχει μια άποψη – σωστή ή λανθασμένη. Ούτως ή άλλως οι πολίτες είναι εκείνοι που κρίνουν την κάθε άποψη τελικά. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το σημείο να χρησιμοποιούνται αλλοιωμένα ντοκουμέντα, να λέγονται ψέματα και να αποκρύπτεται η πραγματικότητα – και κυρίως πως αυτή διαμορφώθηκε – υπάρχει τεράστια απόσταση.

Η κίνηση «Λιμάνι φιλικό στην πόλη» μας «συστήθηκε» με δύο αφίσες που εμφανώς μέσω photoshop αλλοιώνουν την πραγματικότητα γράφτηκε σχετικό άρθρο γι’ αυτό. Στην πρώτη, φαίνεται ότι κατασκευάζονται έξι θέσεις για κρουαζιερόπλοια (όπως ήταν το αρχικό σχέδιο) ενώ τελικά θα κατασκευαστούν μόνο δύο. Στη δεύτερη, που δημοσιεύουμε, η αλλοίωση ξεπερνά κάθε όριο. Τα κρουαζιερόπλοια φαίνεται να έρχονται για να δέσουν στον όρμο της Σχολής Δοκίμων, ο εμφανέστατα πειραγμένος κατάμαυρος καπνός δε να έχει στο πρώτο, πιο κοντινό στις ακτές κρουαζιερόπλοιο, φορά προς αυτήν που ακολουθεί το πλοίο. Ούτε σε κόμικ για πεντάχρονα! Ο εντυπωσιασμός μέσω της παραπλάνησης σε όλο του το μεγαλείο!

Από εκεί κι έπειτα, υπάρχουν και πιο σοβαρές παρεμβάσεις, που όμως κι αυτές επί της ουσίας εκθέτουν τους ιθύνοντες της κίνησης. Για παράδειγμα το άρθρο του γνωστού Πειραιώτη οικολόγου Γιάννη Χαραλαμπάκη (που υπογράφει ως υπεύθυνος τομέα Πράσινης Μετάβασης του ΜέΡΑ 25 – της κίνησης του Γιάνη Βαρουφάκη δηλαδή) με τίτλο «Κάτω στον Πειραιά στο λιμάνι». Εκεί αναπτύσσει την άποψή του ότι η κρουαζιέρα δεν προσφέρει στην τοπική οικονομία - λανθασμένη αλλά σεβαστή.
Εκείνο όμως που δεν είναι σεβαστό είναι το …ψεματάκι που χρησιμοποιήθηκε για να κάνει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το θέμα του λιμανιού του Πειραιά η γαλλίδα ευρωβουλευτής Kari Madelli. Προφανώς λάθος ενημερωμένη η ευρωβουλευτής (από ποιους;) αναφέρει ότι το έργο προχωρά χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, ενώ η αλήθεια είναι ότι έγινε διαβούλευση για το Master Plan του ΟΛΠ και μάλιστα διήρκεσε πολύ περισσότερο από ότι προβλεπόταν, κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Ναυτιλίας, την Περιφέρεια, τους Δήμους και τα Επιμελητήρια της περιοχής.

Οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει το «Λιμάνι φιλικό στην πόλη» δεν είναι «χθεσινοί». Γνωστοί ακτιβιστές οι περισσότεροι, με αξιόλογη προσφορά σε κινήματα αλληλεγγύης και σχετικά πρόσφατα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όταν αυτή είχε «σκάσει» και στο λιμάνι του Πειραιά. Ήδη από τις δημοτικές εκλογές του 2010 συμμετείχαν ως συνεργαζόμενοι, κάποιοι εξ αυτών τουλάχιστον, στα ψηφοδέλτια του Λιμανιού της Αγωνίας. Τώρα φαίνεται να διαφοροποιούνται, επιστρέφοντας σε πιο παραδοσιακά ακτιβιστικές θέσεις. (Αυτό προοπτικά ίσως βοηθήσει το Λιμάνι της Αγωνίας, απελευθερώνοντάς το από «αριστερίστικα βαρίδια» - αλλά αυτό αποτελεί άλλο θέμα).

Πιθανότατα το «Λιμάνι φιλικό στην πόλη» έχει δει πως ο νέος εκλογικός νόμος, με την απλή αναλογική και χωρίς πλαφόν, μπορεί να τους δώσει μια ή και δυο έδρες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Δικαίωμά τους. Οφείλουν όμως να αποσαφηνίσουν την ατζέντα στους και να εξηγήσουν το είδος των συμμαχιών στις οποίες προχωρούν.

Επειδή στον Πειραιά είμαστε όλοι γνωριζόμαστε, όλοι θυμόμαστε πως –καλώς ή κακώς – τα κορυφαία στελέχη της κίνησης «Λιμάνι φιλικό στην πόλη» ήταν υπέρ του τραμ. Δεν θυμάμαι να άλλαξαν άποψη όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή στα social media τουλάχιστον, αλλά και στις εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει κατά της δημιουργίας των δυο προβλητών κρουαζιέρας, συναγελάζονται με γνωστούς Πειραιώτες, που είναι διαπρύσιοι κήρυκες κατά του τραμ στη σημερινή του μορφή κι ακόμη περισσότερο κατά της πιθανής επέκτασής του προς το «αποκλεισμένο» πρώτο διαμέρισμα.
«Απέναντι» στο θέμα του τραμ – «Μαζί» κατά της κρουαζιέρας. Πόση λογική ή πόσος οπορτουνισμός μπορεί να κρύβεται σε μια τέτοια παράδοξη συμμαχία;

ΝΑ

eep logo