Γ. Ξηραδάκης: 25 Από Τις 57 Εισηγμένες Ναυτιλιακές Στα Χρηματιστήρια Των ΗΠΑ Είναι Ελληνικές

xiradakis usa eishgmenes

Με τίτλο «ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ», μίλησε ο Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος του Propeller Club – Port του Πειραιά σε πρόσφατη εκδήλωση στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων 2018».

Αναλυτικότερα, η ενδιαφέρουσα ομιλία του έχει ως εξής: Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τη συμμετοχή της εμπορικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για 18η συνεχή φορά με περίπτερο στα Ποσειδώνια τα οποία αποτελούν μια πιστοποιημένη εμπορική έκθεση από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε τη σημασία αυτής της παρουσίας, έχοντας κατά νου ότι εκτός από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι από τις δέκα πρώτες χώρες προέλευσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, οι δύο χώρες απολαμβάνουν μακρόχρονες ναυτιλιακές σχέσεις που έχουν ακμάσει στο 2ο εξάμηνο του προηγούμενου αιώνα, κυρίως λόγω του γιγαντισμού της Ελληνικής ναυτιλίας.
Αυτές οι σχέσεις ενισχύονται περαιτέρω από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που επισκέπτεται τακτικά τις Η.Π.Α. και συναντά τη Διοίκηση και το Κογκρέσο για την προώθηση κοινών στρατηγικών συμφερόντων και την καλύτερη κατανόηση των ναυτιλιακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενώ το Propeller Club-Port του Πειραιά από το 1935 επίσης προωθεί τις ναυτιλιακές σχέσεις και το εμπόριο σε στενή συνεργασία με το Αμερικανικό Ελληνικό Επιμελητήριο.

Φυσικά, όλοι αυτοί οι οργανισμοί εργάζονται για τον ίδιο κοινό στόχο. Αλλά η καρδιά των ελληνοαμερικανικών ναυτιλιακών σχέσεων χτυπάει τις Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες και το στόλο τους. Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στην Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά, η Ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχεδόν οι μισές (25 από τις 57) εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ είναι Ελληνικές. Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ήταν μια πολύ σημαντική πλατφόρμα αντλησης κεφαλαιων αυτων των εταιριων.Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν ελαχιστες αμερικανικές τράπεζες που στηρίζουν τη βιομηχανία από την απομάκρυνσή τους στη δεκαετία του ’80. Απο την αλλη πλευρα ότι τα αμερικανικά επενδυτικά σχήματα αύξησαν την παρουσία τους στην Ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση εκμεταλλευόμενοι ην έλλειψη ή τους μη επωφελείς όρους στην παραδοσιακή χρηματοδότηση πλοίων.

Πολλές εταιρίες ναυτιλιακών υπηρεσιών που προέρχονται από τις Η.Π.Α. έχουν ιδρύσει γραφεία στην Ελλάδα παρέχοντας υπηρεσίες χρηματοοικονομικές, ελέγχου, ασφάλισης, νομικών και άλλων υπηρεσιών. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι επανδρωμένες με Ελληνικά στελέχη και εργαζόμενους με μεγάλη εμπειρία και εκπαίδευση. Άλλες Ελληνικές συμβουλευτικές εταιρίες έχουν δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες με εταιρίες από τις ΗΠΑ ανταλλάσσοντας το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και της εμπειρίας στη θάλασσα. Αυτές οι συνέργειες είναι πολύ πιο σημαντικές για την Ελληνική οικονομία από ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς. Πολλοί νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο σε ναυτιλιακές σπουδές μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα απολαμβάνοντας τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο τομέα. Είναι μέρος μιας ομάδας παρόχων υπηρεσιών στην οποία οι Ελληνικές εταιρίες και τα στελέχη τους μπορούν να επιτύχουν παγκόσμια φήμη, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ποιότητας στους πελάτες τους.

Οι φιλικές προς το περιβάλλον τάσεις και τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς σήμερα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές θείου και CO2. Η ταχεία ανάπτυξη των αναδυόμενων τεχνολογικών καινοτομιών διαμορφώνει το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας στο επόμενο στάδιο των προκλήσεων. Για παράδειγμα, δεν μιλάμε πλέον για τεχνικά κατορθώματα, ναυπηγώντας μεγαλύτερα και καλύτερα πλοία, υποδομές και δημιουργώντας υπόβαθρα . Αυτό που εξετάζουμε τώρα είναι η ενσωμάτωση των υφιστάμενων τεχνολογιών πληροφορικής, όπως το Cloud, η κινητικότητα, το Διαδίκτυο, η ανάλυση δεδομένων και ο αυτοματισμός με συστήματα στα πλοία και στην ξηρά, τα οποία οδηγούν στην αποτελεσματικότητα, βελτιώνουν τις λειτουργίες και αποφέρουν οικονομίες κλιμακας σε όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις τον ναυτιλιακό τομέα.

Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα τεχνολογικά συστήματα. Τεχνολογίες που μπορούν να κλονίσουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία θα είναι αυτές που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πληροφορικής και της ψηφιοποίησης στη βιομηχανία. Η βαθιά μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, η εικονική πραγματικότητα, τα drones κ.λπ. είναι μερικές από τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται από τους ανθρώπους της πληροφορικής. Όλες αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες πρέπει να συνδυαστούν με κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των προγραμματιστών πληροφορικής και των επαγγελματιών του ναυτιλιακού κλάδου που θα επιδιώξουν τη διορατικότητα των αναδυόμενων τεχνολογιών. Η διορατικότητα των πρωτοπόρων αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τις έμπειρες Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, ο Jonathan Cohen, θα είναι η πιο σημαντική στιγμή αυτής της χρονιάς στις σχέσεις Ελλάδας και Αμερικής. Είμαι πολύ σίγουρος ότι η συμμετοχή των αμερικανικών τεχνολογικών εταιριών θα δημιουργήσει νέες συνέργειες στη ναυτιλιακή βιομηχανία δημιουργώντας έτσι έναν άλλο κρίκο στην αμερικανική-ελληνική ναυτιλιακή αλυσίδα.
Σε αυτό το βαθμό μπορώ να διαβεβαιώσω τον καλό μου φίλο Σίμο Αναστασόπουλο και την ομάδα της Αμερικανικής Πρεσβείας ότι ο Propeller Club, το Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε στο προσεχές μεγάλο γεγονός.

Πηγή: shippingtv.gr

 

eep logo