Σε συνέχεια της από 07/02/2025 τελετής παραλαβής δύο αυτόματων φορητών εξωτερικών απινιδωτών (AED) στην Υπηρεσία Υγειονομικού του Λιμενικού και την απευθείας παράδοση του ενός στον Κυβερνήτη του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης 070, πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα επί του πλοίου η εκπαίδευση του πληρώματός του στη χρήση του, από την εξειδικευμένη Διασώστρια Μάχης, νοσηλεύτρια Κελευστή ΚΟΥΡΟΥΜΠΑ Μαρία, καθώς και σεμινάριο πρώτων βοηθειών.
Ο δεύτερος απινιδωτής παραδόθηκε το Σάββατο 15-02-2025 στον Κυβερνήτη του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 080, στη Ρόδο, από την ίδια Νοσηλεύτρια της Υ.Υ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία μετακινήθηκε για το σκοπό αυτό. Με την παράδοση πραγματοποιήθηκε επί του πλωτού η απαραίτητη εκπαίδευση του πληρώματος στη χρήση του και το σεμινάριο των πρώτων βοηθειών.
Όλα τα ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαθέτουν αυτή τη στιγμή αυτόματους απινιδωτές. Η Υ.Υ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει δρομολογήσει ανάλογες διαδικασίες για την άμεση προμήθεια περισσοτέρων απινιδωτών με άμεση εκπαίδευση των πληρωμάτων και των μικρότερων επιχειρησιακών πλωτών μας.