Δύο υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών κόπηκαν ξαφνικά στη Βαλτική Θάλασσα τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρμόδιες εταιρείες.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η ζημιά σε δύο υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα μοιάζει με πράξη δολιοφθοράς και «υβριδική ενέργεια», χωρίς να γνωρίζει ποιος φταίει.
Ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών μήκους 1.170 χιλιομέτρων μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας κόπηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ μια σύνδεση Διαδικτύου μήκους 218 χιλιομέτρων μεταξύ της Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας σταμάτησε να λειτουργεί την Κυριακή.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξημένης έντασης με τη Ρωσία και ο Πιστόριους είπε ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι αυτά τα καλώδια κόπηκαν κατά λάθος».
Μια σειρά από επεισόδια που αφορούν αγωγούς της Βαλτικής έχουν εντείνει τους φόβους για δολιοφθορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Γερμανία και η Φινλανδία δήλωσαν αμφότερες ότι «ανησυχούν βαθιά» για το κόψιμο του καλωδίου επικοινωνιών C-Lion1, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας, «αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο από κακόβουλους παράγοντες».
Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Cinia δήλωσε ότι το καλώδιό της μπορεί να έχει κοπεί “από μια εξωτερική δύναμη”. «Τέτοιου είδους διακοπές δεν γίνονται σε αυτά τα νερά χωρίς εξωτερικό αντίκτυπο», είπε ένας εκπρόσωπος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Cinia είπε ότι η ζημιά σημειώθηκε κοντά στο νησί Oland της Σουηδίας και μπορεί να χρειαστούν πέντε έως 15 ημέρες για να επισκευαστεί.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η διακοπή της σύνδεσης στο Διαδίκτυο δεν προκλήθηκε από βλάβη του εξοπλισμού αλλά από φυσική βλάβη στο καλώδιο οπτικών ινών», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της Telia Lithuania, Audrius Stasiulaitis.
Τα περιστατικά σημειώθηκαν καθώς δύο από τις πληγείσες χώρες, η Σουηδία και η Φινλανδία, επικαιροποίησαν τις οδηγίες τους προς τους πολίτες σχετικά με το πώς να επιβιώσουν σε περίοδο πολέμου. Εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν φυλλάδια με οδηγίες για το πώς να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις στρατιωτικών συγκρούσεων, για τις διακοπές επικοινωνιών και τις διακοπές ρεύματος.
Προειδοποιήσεις για υβριδικό πόλεμο
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Γερμανίας προχώρησαν σε κοινή δήλωση τονίζοντας ότι «ανησυχούν βαθιά» για το κομμένο καλώδιο C-Lion, βάζοντας ταυτόχρονα στο τραπέζι την πιθανότητα «υβριδικού πολέμου».
«Το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό εγείρει αμέσως υποψίες για σκόπιμη ζημιά λέει πολλά για την αστάθεια της εποχής μας. Διεξάγεται ενδελεχής έρευνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η ευρωπαϊκή μας ασφάλεια δεν απειλείται μόνο από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο από κακόβουλους παράγοντες».
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, όπως αναφέρει το CNN, είχαν απευθύνει πρόσφατα προειδοποιήσεις για αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από βασικά υποθαλάσσια καλώδια. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN τον Σεπτέμβριο ότι οι ΗΠΑ πίστευαν ότι η Ρωσία είναι πλέον πιο πιθανό να πραγματοποιήσει πιθανές επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε αυτά τα κρίσιμα κομμάτια υποδομής.
Η προειδοποίηση ήρθε μετά από κοινή έρευνα που διεξήγαγαν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, οι οποίοι ανέφεραν τον Απρίλιο του 2023 ότι η Ρωσία είχε στόλο ύποπτων κατασκοπευτικών πλοίων που επιχειρούσαν στα σκανδιναβικά ύδατα ως μέρος ενός προγράμματος πιθανής δολιοφθοράς σε υποβρύχια καλώδια και αιολικά πάρκα στην περιοχή.
Το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από το ρήγμα στο C-Lion της Cinia είναι ασαφές. Πάντως οι πιο σημαντικές ροές δεδομένων συνήθως δρομολογούνται μέσω πολλών διαφορετικών καλωδίων, για να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από έναν μόνο σύνδεσμο.
Στο σημείο του ρήγματος θα μεταβεί σκάφος για να κάνει τις επισκευές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν από 5 έως 15 ημέρες.
Όσον αφορά στο ρήγμα στο καλώδιο μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της Telia Lithuania, Andrius Šemeškevičius, το καλώδιο χειριζόταν περίπου το ένα τρίτο της χωρητικότητας του διαδικτύου της Λιθουανίας. Η χωρητικότητα έχει αποκατασταθεί μετά τη διακοπή. Από την πλευρά του, ο Martin Sjögren της σουηδικής εταιρείες τηλεπικοινωνιών Arelion δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με τις στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές της Σουηδίας για το περιστατικό.
Πηγή: iefimerida.gr