Οι ιρανικοί πύραυλοι φώτισαν γύρω στις 19:30 τοπική ώρα τον ουρανό πάνω από το Ισραήλ, ενώ ακούγονταν εκρήξεις από εκείνους που αναχαιτίζονταν ή έπεφταν στο έδαφος.
Ήταν η δεύτερη φορά που το Ιράν επιτέθηκε φέτος στο Ισραήλ μετά το μπαράζ με άνω των 330 πυραύλων και drones τον περασμένο Απρίλιο σε αντίποινα για το πλήγμα σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκού.
Εκείνη η επίθεση χρειάστηκε κάποιες ώρες για να ολοκληρωθεί σε αντίθεση με τη χθεσινή με το Ισραήλ να αναχαιτίζει με τη βοήθεια συμμάχων του, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, το 99% των βλημάτων. Στον απόηχο εκείνου του μπαράζ το Ιράν δήλωσε ότι θεώρησε «λήξαν» θέμα, ενώ ακολούθησε η επίθεση των Ισραηλινών σε συστοιχία αεράμυνας κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισφαχάν.
Η διαφορά αυτή τη φορά, πέραν της ταχύτητας της ιρανικής επίθεσης με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους «Fattah» ήταν τα συμφραζόμενα υπό τα οποία διεξήχθη. Τον Απρίλιο η ιρανική επίθεση εκδηλώθηκε με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά της Χαμάς και τη σχεδόν καθημερινή ανταλλαγή πληγμάτων με τη Χεζμπολάχ, άλλη μια υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη οργάνωση. Οι δύο αυτές συγκρούσεις συνεχίζονται, αλλά η ένταση έχει κλιμακωθεί από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ μετά από δύο εβδομάδες αεροπορικών βομβαρδισμών και επιθέσεων, ανάμεσά τους οι εκρήξεις βομβητών και γουόκι τόκι της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης.
Το Ιράν φέρεται να προειδοποίησε πριν την επίθεση
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Skynews Arabia, το Ιράν φέρεται να ενημέρωσε εγκαίρως «διεθνή μέρη» για το εύρος και την ώρα της σχεδιαζόμενης επίθεσής του κατά του Ισραήλ, κάτι που εξηγεί πιθανώς γιατί οι ΗΠΑ μπόρεσαν να προειδοποιήσουν το Ισραήλ ώρες πριν το χτύπημα. Αλλά και το CNN μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος περίμενε ότι η Τεχεράνη θα εξαπέλυε επίθεση.
Πέραν τούτου, φέρονται να ήταν γνωστοί σημαντικοί στόχοι της ιρανικής επίθεσης. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης οι ισραηλινές αρχές ενημερώθηκαν για τρεις στόχους, που όντως στοχοθέτησε στη συνέχεια το Ιράν, ανάμεσά τους δύο αεροπορικές βάσεις και ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών βορείως του Τελ Αβίβ. Κι έτσι το Ισραήλ είχε ικανό χρόνο για να εκκενώσει τα σημεία αυτά.
Η Τεχεράνη διέψευσε, βέβαια, ότι είχε δώσει πληροφορίες για το χτύπημά της, αλλά ένα καταστροφικό πλήγμα κατά του «κακού σιωνιστικού καθεστώτος» σίγουρα δεν μοιάζει με τη χθεσινή επίθεση, που ήταν μάλλον συμβολική και θύμισε εκείνη της 13ης Απριλίου.
Αποτελεσματική απόκρουση της επίθεσης
Ορισμένοι από τους πυραύλους έπληξαν στρατιωτική βάση στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, αλλά οι περισσότεροι είχαν στόχο την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ. Ένας πύραυλος έπεσε σε χώρους του πανεπιστημίου, αλλά, πέρα από τις δραματικές εικόνες της επίθεσης, ένα μεγάλο μέρος των πυραύλων αναχαιτίστηκε από τον «Σιδηρού Θόλο», αμερικανικά πολεμικά πλοία και με τη βοήθεια βρετανικών δυνάμεων, όπως αποκάλυψε η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, αλλά και της Ιορδανίας.
Θύματα δεν υπήρξαν στο Ισραήλ, πλην ενός Παλαιστίνιου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ αναφέρθηκαν και κάποιοι τραυματισμοί, ενώ η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν παραμένει προς ώρας άγνωστη. Για το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αυτό συνιστά μια επιτυχία.
«Η επίθεση του Ιράν συνιστά σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση. Θα έχει συνέπειες. Τα σχέδιά μας είναι έτοιμα», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι αργά χθες το βράδυ.
Και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, κάλεσε τους πρέσβεις της χώρας ανά την υφήλιο να ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι το Ισραήλ θα απαντήσει «σκληρά» στην ιρανική επίθεση, ανέφερε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Μπάρακ Ραβίντ.
Θα επιτεθεί το Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;
Η ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ιράν ενδέχεται να αποτελεί τον προάγγελο αυτού που φοβόντουσαν οι ειδικοί μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου: ενός γενικευμένου πολέμου με τη συμμετοχή της Τεχεράνης.
Δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί αυτό, αλλά το σίγουρο είναι ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι σκληρότερη από εκείνη του Απριλίου και το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Νετανιάχου θα αποφασίσει να πλήξει, εκτός από στρατιωτικές βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στοιχεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όπως οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ.
Για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο μεγαλύτερος εδώ και χρόνια κίνδυνος για τη χώρα του είναι μια πυρηνική βόμβα του Ιράν. Ο Νετανιάχου φέρεται να έχει δώσει σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού αρκετές φορές εντολές προετοιμασίας για επίθεση κατά του Ιράν, που όμως δεν προχώρησαν, μεταξύ άλλων και επειδή η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι δεν θα υποστήριζε κάτι τέτοιο.
Αλλά η χθεσινή ιρανική επίθεση μπορεί να προσφέρει στον Νετανιάχου αυτήν ακριβώς την ευκαιρία. Πολλοί από τους δεξιούς υποστηρικτές του θα τον στήριζαν. «Το Ιράν διέπραξε απόψε ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. «Και θα το πληρώσει».
Ήδη φέρονται να είναι έτοιμα τα σχέδια των Ισραηλινών για μια επίθεση κατά του Ιράν, και κατά πυρηνικών εγκαταστάσεών του. Kαι μπορεί να υποθέσει κανείς, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν επικεντρωθεί εξίσου στη διείσδυση στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν όπως έκαναν με τη Χεζμπολάχ. Οι εξελίξεις στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει τι είναι ικανές να κάνουν. Αναλυτές δεν αποκλείουν στοχευμένες δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης ή ακόμα και της ηγεσίας, καθώς και την καταστροφή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και αεροπορικές επιδρομές με διατρητικές βόμβες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται βαθιά στη γη.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σίγουρα θα θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο Ισραήλ – Ιράν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, αλλά τους τελευταίους μήνες δεν κατάφερε να πείσει τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τη Χαμάς για την επιστροφή των ομήρων ή μια αποκλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ.
Τον Απρίλιο, πάντως, ο Μπάιντεν κατάφερε να αποτρέψει δραματικά ισραηλινά αντίποινα στο ιρανικό μπαράζ πυραύλων και drones, αλλά ήδη από τότε ήταν σαφές ότι την επόμενη φορά η αντίδραση των Ισραηλινών θα ήταν διαφορετική.
Ο Μπάιντεν είναι υποχρεωμένος να στηρίξει στρατιωτικά το Ισραήλ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα εξαπέλυε επίθεση κατά της Δημοκρατικής προεδρικής υποψήφιας Κάμαλα Χάρις, υποστηρίζοντας ότι πάει κόντρα στους Ισραηλινούς και θα μπορούσε να κερδίσει πολύτιμες ψήφους από το εβραϊκό λόμπι και τη λεγόμενη «χριστιανική ευαγγελική Δεξιά» και να νικήσει στις εκλογές.
Εξ ου και οι δηλώσεις της Ουάσιγκτον: «Αυτή η επίθεση θα έχει σοβαρές συνέπειες και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να το πετύχουμε», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μετά τις χθεσινές ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις.
Νέες κυρώσεις στο Ιράν;
Υπάρχουν, βέβαια, και διπλωματικοί μοχλοί πίεσης, όπως η επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, που είναι λίαν απίθανο να πυροδοτούσαν νέο γύρο αντιποίνων από την Τεχεράνη, αλλά θα την έθεταν υπό πρόσθετη πίεση.
Πιθανώς αυτό θα προτιμούσε η Ουάσιγκτον, αλλά, όπως έχει διαπιστώσει, δεν μπορεί να επηρεάσει με μεγάλη επιτυχία την ισραηλινή ηγεσία και τον Νετανιάχου.
Από την άλλη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που διέταξε τις χθεσινές επιθέσεις -δεδομένων των πληγμάτων που έχει δεχθεί η Χεζμπολάχ από το Ισραήλ- δεν θέλει να φανεί αδύναμος να προστατέψει τον σύμμαχό του.
Αλλά η ιρανική ηγεσία δεν φαίνεται διατεθειμένη για μια ευρύτερη σύγκρουση, δεδομένης και της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Χεζμπολάχ. Πέραν τούτων, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καταστροφή και η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται, όπως και τα μέτρα καταστολής.
Δεν είπε τυχαία ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «δεν επιθυμούμε να είμαστε η αιτία της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, οι συνέπειες της οποίας θα ήταν ανεπίστροφες».
Ωστόσο, το Ισραήλ δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Και μένει να φανεί ποιους στόχους στο Ιράν θα επιλέξει. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι Ιρανοί ετοιμάζονται για τα ισραηλινά αντίποινα κάνοντας έφοδο σε πρατήρια καυσίμων από χθες το βράδυ…
Πηγή: iefimerida.gr