«Όχι στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών – καμιά νέα εγκατάσταση» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν «βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους οι δημόσιες θαλάσσιες εκτάσεις».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Ένα καινούργιο έγκλημα έρχεται να προστεθεί στην επιβαρυμένη από πολλές απόψεις Σαλαμίνα (υποβαθμισμένη δημόσια υγεία, ελλιπή πυρασφάλεια, προβληματικό οδικό δίκτυο κ.α.) η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους, αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους για το κεφάλαιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών, κατέχει ηγετική θέση διεθνώς, αποτελώντας πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, την ίδια ώρα που επικρατούν συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις μονάδες, με εντατικοποίηση, χαμηλούς μισθούς, με σημαντικό μέρος των εργαζομένων να είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέσω εργολάβων, δηλαδή χωρίς δικαιώματα.
Διαχρονικά η πολιτική όλων των κυβερνήσεων στις υδατοκαλλιέργειες ευθυγραμμιζόταν και εξειδίκευαν την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της ΕΕ, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Κύριος στόχος είναι η ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων και η ταυτόχρονη διάλυση ουσιαστικά της παράκτιας και μέσης αλιείας στη χώρα μας.
Με βάση τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση, δρομολογούνται εξελίξεις που θα επιτρέψουν την εγκατάσταση νέων ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί. Κάτοικοι και επισκέπτες θα βιώνουν καθημερινά την τραγική περιβαλλοντολογική υποβάθμιση των θαλασσών της περιοχής μας.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού στην περιοχή των Κανακίων, με τις νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθούν και την επέκταση των υφισταμένων, θα είναι έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής και προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας.
Η πολιτική αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερο περιορισμό και καταστροφή την παράκτια αλιεία. Οι επιπτώσεις είναι δυσμενείς για την υγεία των κατοίκων γιατί θα αυξηθεί η ποσότητα των κλουβιών και των ψαριών, όποτε και το περίσσευμα των διατροφικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται και τα περιττώματα της ιχθυοκαλλιέργειας. Έτσι θα αυξηθεί η ορατή θόλωση των θαλάσσιων υδάτων, αλλά και ο κίνδυνος νέκρωσης περιοχών του βυθού, όχι μόνο κάτω απ’ τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και ευρύτερα.
Παρά τις αντιδράσεις των μαζικών φορέων του νησιού μας, κυβέρνηση και Περιφερειακή διοίκηση υλοποιούν τα Προεδρικά Διατάγματα, εγκρίνουν επεκτάσεις κλπ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με αυτά τα σχέδια, την ΚΑλΠ και την πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που την υλοποίησαν και συνεχίζουν να την υλοποιούν. Για το ΚΚΕ, η ανάπτυξη του τομέα της αλιείας, πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, για φτηνό υγιεινό και ποιοτικό ψάρι, συνδυασμένα με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες γενικά και αόριστα. Διακηρύσσει ξεκάθαρα ότι οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών, μόνο στα πλαίσια μια λαϊκής εξουσίας και σχεδιασμένης με κεντρικό τρόπο λαϊκής οικονομίας, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Να μην επεκταθεί η περιοχή των ιχθυοκαλλιεργειών, που εκτός των προαναφερόμενων επιπτώσεων θα συμβάλλει στην υποβάθμιση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής για ψάρεμα, ξεκούραση, αναψυχή, θαλάσσια μπάνια κλπ.
• Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση της ΠΟΑΥ.
• Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις δραστικής μείωσης των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον από τις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες.
• Όχι στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ που την υλοποιεί.
• Καμιά απόφαση χωρίς τη συμμετοχή και τη συμφωνία των φορέων και του λαού της Σαλαμίνας.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ψαράδες, το λαό, σε συναγερμό και κινητοποίηση για να υποχρεωθεί το κράτος, οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες του (υπουργείο, Δήμος, Περιφέρεια), να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προστασίας της ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα της αλιείας.