Θέματα

Κανένα κρούσμα φέτος του ιού του Δυτικού Νείλου σε ολόκληρη την Αττική

Αποτέλεσμα του στρατηγικού προγράμματος διαχείρισης των κουνουπιών από την Περιφέρεια

Μηδενικά είναι και φέτος τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη την Αττική. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, δεν έχει εντοπιστεί και κανένα κουνούπι-φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου, γεγονός που πιστοποιεί για άλλη μία χρονιά την αποτελεσματικότητα των δράσεων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης που υλοποιείται την τελευταία τριετία, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Ειδικότερα η επιτήρηση και οι έλεγχοι που διεξάγονται από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής είναι συστηματικοί και ανελλιπείς, στα πλαίσια του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης που εκπονείται σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον ΕΟΔΥ.
Στα πλαίσια των δράσεων που προβλέπει το πρόγραμμα, υπογραμμίζεται πως 65 παγίδες έχουν τοποθετηθεί σε όλο το λεκανοπέδιο (και στα νησιά: Τροιζηνία-Πόρο, Κύθηρα, Αγκίστρι, Αίγινα, Σαλαμίνα, Σπέτσες) της Αττικής, για σύλληψη και αναγνώριση ακμαίων ενηλίκων κουνουπιών, ενώ οι ψεκασμοί και νυμφοκτονίες, με την αξιοποίηση και σύγχρονων μέσων (ελικόπτερα, drone) πραγματοποιούνται εγκαίρως , σε όλα τα σημεία που κρίνεται απαραίτητο και εντοπίζεται επικινδυνότητα, ανά περιφερειακή ενότητα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει σχετικά:

«Τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουμε και φέτος στην Αττική ως προς τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που είναι για άλλη μία χρονιά μηδενικά, δικαιώνουν το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε την τελευταία τριετία, το οποίο σχεδιάστηκε στοχευμένα και με τη συνδρομή επιστημονικών φορέων, εγνωσμένου κύρους. Αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι λόγια πως για εμάς η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ύψιστη προτεραιότητα. Ειδικά στην παρούσα πολύ δύσκολη συγκυρία, που η σκέψη όλων μας βρίσκεται στη Θεσσαλία και στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και στη δημόσια Υγεία. Η Περιφέρεια Αττικής είναι στο πλευρό των πολιτών που δοκιμάζονται έμπρακτα. Ήδη κλιμάκιο εποπτών υγείας της Περιφέρειας μας, έχει μεταβεί στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να επικουρήσει σε υγειονομικούς ελέγχους υδάτων, τροφίμων και πρόληψης σε θέματα όπως τα κουνούπια, τις αντίστοιχες διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλα τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας για την προσήλωση και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που τους διακρίνει».

Πρότυπο καλής πρακτικής στην Ευρώπη το πρόγραμμα της Περιφέρειας

Υπογραμμίζεται πως από το έτος 2020 μέχρι και σήμερα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σταθερά παραμένουν από μηδενικά έως ελάχιστα και το πρότυπο πρόγραμμα διαχείρισης που εφαρμόζεται, έχει αναδειχθεί ως Καλή Πρακτική μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Κατά τον ΕΟΔΥ ο Ιός του Δυτικού Νείλου, είναι πλέον ενδημικός στην Ελλάδα , γι αυτό και πρώτος στόχος των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί η όλο και πιο έγκαιρη ενημέρωση και δράση για την αποφυγή ύπαρξης ανθρώπινων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η πρόοδος για την μείωση και απάλειψη κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, καταγράφεται από την συγκριτική παρακολούθηση των δεδομένων που διαμορφώνονται μέχρι σήμερα ως εξής :

ΕΤΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

2022

286

0

0%

2021

59

3

5%

2020

145

2

1,4%

2019

227

25

11%

2018

316

160

51%

Το ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής 2021-2023 για την διαχείριση και αντιμετώπιση των κουνουπιών οφείλει την επιτυχία του στο γεγονός ότι είναι συνεχές καθ όλη την διάρκεια του έτους με στόχο να ελέγχονται τα διαχειμάζοντα κουνούπια, -και κατά συνέπεια, το μέγεθος της πρώτης γενιάς της άνοιξης-, και δεν διακόπτεται, όπως συνέβαινε με το πρόγραμμα των προηγουμένων ετών, που εκπονείτο από Μάρτιο έως Νοέμβριο. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.847.000 €, και ως προς τις δράσεις διαχείρισης αφορά σε
• Παρακολούθηση και καταγραφή πληθυσμών προνυμφών κουνουπιών μέσω τακτικών δειγματοληψιών.
• Οριοθέτηση επιφανειών εφαρμογής προνυμφοκτονίας.
• Διενέργεια ψεκασμών προνυμφοκτονίας από εδάφους
• Διενέργεια εφαρμογών προνυμφοκτονίας από αέρος με πτητικό μέσο ψεκαστικό ελικόπτερο.
• Διενέργεια εφαρμογών προνυμφοκτονίας από αέρος με πτητικό μέσο ψεκαστικό (ΣμηΕΑ) Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (drone) για εκτάσεις έως 100 στρέμματα.
• Παρακολούθηση διακύμανσης ακμαίων κουνουπιών
• Έκτακτες δράσεις κι επεμβάσεις σε σημεία – εστίες οικισμών για την αντιμετώπιση κινδύνων της Δημόσιας Υγείας, σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων Ελονοσίας και Ιού του Δυτικού Νείλου.

Στα πλαίσια του προγράμματος εχει υπογραφεί, από 11/12/2020, σύμβαση 3ετούς διάρκειας με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με θέση παγίδων σε ολόκληρη την Αττική (σήμερα υπάρχουν 65 παγίδες ακμαίων, 140 παγίδες ωοθεσίας και 20 παγίδες του ΕΟΔΥ που τίθενται με μέριμνα του Μπενακείου σε όλη την Αττική), τα αποτελέσματα των οποίων συγκεντρώνονται, αναλύονται, και χρησιμεύουν για να παράγουν πληροφορίες για την διαμόρφωση και συνεχή επικαιροποίηση του προγράμματος, αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν.
Στο πρωτοπόρο πρόγραμμα επίσης εντάσσεται η Λειτουργία του «Παρατηρητηρίου» ως συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών της Π.Α, για περιπτώσεις όπου κρίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία επικινδυνότητας σε συνδυασμό με την σχετική ενημέρωση των Δήμων για τις δικές τους ενέργειες όπου αυτές είναι εφικτές.

Τέλος σημειώνεται πως στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IDAlert (Infectious Disease decision-support tools and Alert systems to build climate Resilience to emerging health Threats), ένα επιστημονικό πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης σε αναδυόμενες υγειονομικές απειλές, χρηματοδοτούμενο από το Horizon Europe (2022-2027), έχει ζητηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής λόγω της αποτελεσματικότητας που επέδειξε να περιορίσει θεαματικά τα κρούσματα και τις μολύνσεις σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδος.