Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ μπορεί να μειώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο το 2025 προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προσθέτοντας αβεβαιότητα στον τομέα της ναυτιλίας.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειωμένες αποστολές αργού πετρελαίου και πιθανούς μειωμένους ναυτιλιακούς ναύλους. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενοι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό μπορεί να συμβάλουν σε μια ευρύτερη μακροοικονομική επιβράδυνση, περιορίζοντας τη βιομηχανική δραστηριότητα και μειώνοντας τη ζήτηση για μεταφορές πετρελαίου.
«Ωστόσο, η αγορά πετρελαίου προσφέρει και δύο όψεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες» εκτιμούν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers και εξηγούν:
«Ενώ οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να μειώσουν τα κόστη καυσίμου, επωφελούμενες οι εταιρείες ναυτιλίας, αυτό το πλεονέκτημα ενδέχεται να αντισταθμιστεί από τη χαμηλότερη ζήτηση μεταφορών λόγω των αδύναμων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών. Επιπλέον, η μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου, ενισχυμένη από γεωπολιτικούς παράγοντες όπως οι περικοπές παραγωγής από τον OPEC+ και η διατάραξη των προμηθευτών πετρελαίου στη Νότια Αμερική, δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον για τους ναυτιλιακούς ναύλους των πετρελαιοφόρων. Τα σχέδια του OPEC+ για να αναστείλουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των αποστολών αργού πετρελαίου, αλλά η επιτυχία αυτών των πολιτικών εξαρτάται από τη συμμόρφωση, η οποία παραμένει αβέβαιη».
Όπως τονίζουν «οι ναυτιλιακοί ναύλοι των πετρελαιοφόρων αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Πιθανότατα θα δουν πτώση εκτός αν οι περικοπές παραγωγής του OPEC+ οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση για μεταφορές αργού πετρελαίου. Στο φόντο αυτών των διαταραχών, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές εμπορικές διαδρομές, αξιοποιώντας τις αναδυόμενες αγορές καθώς οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές προμηθευτών τους».
Συνεχίζουν να υποχωρούν οι τιμές
Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν μετά τη συμφωνία της Ρωσίας με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσουν προσωρινά η Μόσχα και το Κίεβο να επιτίθενται η μία στις ενεργειακές υποδομές της άλλης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην είσοδο περισσότερου ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ μειώθηκαν κατά 12 σεντς ή 0,2% στα 70,44 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έχασε 15 σεντς ή 0,2% στα 66,75 δολάρια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε να σταματήσει να επιτίθεται σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, αλλά απέφυγε να εγκρίνει την πλήρη εκεχειρία 30 ημερών που ήλπιζε ο Τραμπ.
Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η παραγωγή της έχει μειωθεί από την αρχή του πολέμου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια.
Μια πιθανή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές, δήλωσαν αναλυτές.
του Μηνά Τσαμόπουλου από newmoney.gr